Radio Simplu

Cum se taie ceapa, fără să lăcrimezi. Ce truc te poate scăpa de această problemă

Multe preparate au ca ingredient ceapa. Cu toate că acest produs oferă un gust aparte mâncărurilor, poate crea disconfort, în momentul în care este tăiată. Majoritatea persoanelor lăcrimează atunci cand taie ceapă.

Cu toate că această probemă este des întâlnită în bucătărie, există soluții pentru a o rezolva.
Atunci când vrem să gătim, ceapa se regăsește în multe rețete. Aceasta produce o senzație neplăcută, de usturime a ochilor și generează lacrimi.

Cu toate acestea, soluția pentru a scăpa de acest disconfort, nu este să eliminăm ceapa din preparate. Specialiștii au găsit câteva modalități prin care putem tăia ceapă, fără să plângem. În momentul tăierii, bulbul de ceapă eliberează o substanță numită alliinase, care la rândul ei, generează molecula iritantă, numită tiopropanal sulfoxid, responsabilă pentru iritarea și lăcrimarea ochilor. Această acțiune iritantă duce la senzația de usturime, iar ochii produc lacrimi.

Din fericire, s-au descoperit câteva trucuri prin care putem tăia ceapa liniștiți, fără să lăcrimăm. O primă modalitate este să ungeți tocătorul cu o felie de lămâie, înainte să vă apucați de gătit. Astfel, ochii vor fi protejați împotriva lăcrimării. De asemenea, o altă soluție care vă scapă de această problemă, este aceea de a pune cuțitul în congelator, timp de 15 minute, înainte să tăiați ceapa. Dacă lama cuțitului va fi rece, vă va ajuta sa nu mai lăcrimați.

De asemenea, o altă soluție utilă este aceea ca hota să fie pornită, până când procesul de tăiere este finalizat. Atunci când doriții să tăiați ceapă în bucățele, bucătăria trebuie să fie bine ventilată, astfel încât să dispersați acizii eliberați, care irită ochii. Pentru a emite o cantitate mai mică de tiopropanal sulfoxid, atunci când este tăiată, ceapa poate fi depozitată în congelator. Un alt truc poate fi purtarea ochelarilor de soare sau de protecție, atunci când tăiați ceapă. Aceștia protejează ochii împotriva senzației de usturime. Mai mult, există magazine care vând ochelari de protecție, creați special în acest scop.

Ce cuțite trebuie să evităm atunci când tăiem ceapa
Mai mult, în momentul în care tăiem această legumă, cuțitele joacă un rol foarte important. Este recomandat să evitați cuțitele zimțate, deoarece acestea îngreunează procesul tăierii și sporesc emiterea enzimelor.