Radio Simplu

Cum se feresc satenii din Romania de CORONAVIRUS: „Mancam usturoi, bem tuica fiarta”

GALERIE FOTO (2)

Diferenta intre oras si sat se vede chiar si in cazul coronavirusului. orasenii sunt panicati, cauta non-stop informatii pe internet si isi fac stocuri de mancare. La tara, basmaua tine loc de masca medicala, iar tuica fiarta si usturoiul sunt tratamente de baza. Nu conteaza ca nu exista dovezi ca ar oferi vreo protectie si ca doctorii nu le recomanda.

„ (Ati auzit de coronavirus?) Am auzit! Si ce sa facem daca-i de la Dumnezeu?”

Dincolo de oras, gripa din China e subiectul favorit al suetelor din aceste zile. Oamenii o diseaca impreuna cu vecinii in strada mare, incearca s-o separe de zvonuri, isi pliaza vietile pe masuri de protectie auzite la televizoare si fac haz de necaz in stil pur romanesc.

Iata ce au declara o parte din sateni:

„Pai ma gaseste acasa?”

„Noi, uite masca noastra! Noi facem asa (isi pune basmaua peste gura) – Dar nu e buna asta! Nu ai voie asa cu aia la gura! – Dar e basmaua mea. O spal cu sapun, o curat. Mai ma uit sa fiu frumoasa? Ma uit sa ma protejez, sa nu intre pe aici.”

„Lasa mama ca nu vine la tara virusul. Stam in casa, dar sa vedem ce mancam, vorba ei. – Nu vine la noi virusul. – Ne spalam, ne luam pastile, masti avem. De unde sa iau? De la porci iau virusul? Lasa ca nu vine la noi, mama.”

„Mancam usturoi. Graunti de usturoi. Si ce sa mai facem? Bem cate un ceai…”

„Tuiculita fiarta! Da!”

Am un spray din asta care e dezinfectant, cu care imi dau pe maini cand intru in casa, daca ies afara. Ce aud si eu la televizor!

„Luam apa si ne spalam uite asa cu dero, cu sampon, cu sapun. Uite, ne spalam ca n-avem ce… Murdari suntem intotdeauna, ca… na. Asta e”

Dincolo de analiza populara, de zvonuri si de basmalele infasurate pe fete teama de coronavirus da peste cap statisticile nationale despre igiena.

Cam aceasta-i filosofia de sezon. Si respira pe mai toate ulitele Romaniei, scrie digi24.ro.