Radio Simplu

Cum se ceartă o fetiţă cu tatăl ei, la doar un anișor chiar dacă nu ştie să vorbească

Această micuţă adorabilă nu ştie încă să vorbească, dar în mod sigur ştie cum să dezbată o problemă! Priviţi-o cum se angajează într-o discuţie aprinsă cu tatăl ei, care îi atrage atenţia pentru o mică greşeală.

Copilul scapă mâncare pe jos şi tatăl îi atrage atenţia, dar micuţa prinţesă nu este o persoană care să accepte o mustrare cu blândeţe.

Ea face tot posibilul să-i demonstreze tăticului ei că nu a făcut-o cu rea intenţie, ci pentru că la vârsta asta se mai întâmplă să mai şi greşeşti.

Este atât de înduioşător s-o priveşti cum argumentează, susţinându-şi părerea cu atâta pasiune, în faţa tatălui ei, deşi, cu siguranţă, nu ştie ce rosteşte.

Limbajul copilului incepe sa se dezvolte in jurul varstei de 1 an. Un an, aceasta este varsta la care cei mici incep sa articuleze primele cuvinte, sa devina amuzanti datorita pronuntiei, sa „stalceasca” anumite sunete. Insa, stim ca aceasta este perioada in care voi, parintii, va puneti constant o serie de intrebari precum:

„Oare limbajul lui se dezvolta normal? Va vorbi corect pana la urma? Ar trebui sa ma amuz atunci cand pronunta gresit? Ce ar trebui sa fac pentru ca vorbirea lui sa fie clara?

Simptomele care ar putea da de gandit oricarui parinte sunt:

– Copilul nu vorbeste, desi este la varsta la care ar trebui sa o faca deja.

– Copilul nu articuleaza cuvintele foarte bine, desi copiii din grupul lui o fac deja.

– Copilul acumuleaza un vocabular bogat intr-o perioada scurta de timp pentru ca mai apoi sa nu mai progreseze, ba chiar involueaza.

– Copilul se balbaie.

Cauze ale aparitiei problemelor de limbaj la copii

Cauzele aparitiei problemelor de limbaj sunt fie in stransa legatura cu dezvoltarea fizica a copilului, fie din cauza dezvoltarii psihice a acestuia.

Daca ar fi sa facem o ierarhizare a celor mai frecvente cauze ale ingreunarii vorbirii la copii, acestea ar fi:

1. Probleme de auz: chiar daca la nastere, copilului i se fac o serie de teste, iar rezultatul acestora este favorabil, in timp, auzul lui se poate diminua treptat. De aceea, este esential ca in primii 3 ani de viata, sa mergi periodic cu cel mic la medicul orelist.

2. Balbaitul: de cele mai multe ori, aceste probleme nu sunt unicat in familie, in sensul ca aceasta problema are o legatura genetica, ceea ce inseamna ca mai exista cel putin un membru cu asemenea dificultati de vorbire. Din fericire, prin exercitii constante, foarte multi copii reusesc sa depaseasca aceasta problema.

3. Amigdale mai mari decat media: acestea imping limba inspre exterior avand drept rezultat ingreunarea articularii corecte a unor sunete.

4. Alergiile: exista alergii ce pot determina si ingreunarea procesului vorbirii si cu cat acestea sunt mai dese si mai lungi, cu atat dezvoltarea limbajului va fi mai dificila.

5. Lipsa de comunicare: daca atat voi, parintii, cat si fratii mai mari v-ati obisnuit sa vorbiti in locul lui, daca il incurajati sa pronunte gresit doar pentru amuzamentul vostru, copilul nu va reusi sa inteleaga pe delin cum trebuie pronuntat corect. Etape in dezvoltarea vorbirii la copiii mici.