Masă de Crăciun este îmbogățită de șunca afumată de porc, un preparat cu tradiție la români. Așa se face că, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, în gospodării și afumători se face focul și de două-trei ori, pentru ca „regina cărnurilor“ să prindă acea aromă deosebită. Cum se realizează afumarea, una dintre cele mai iubite tehnici de conservare, afli în continuare.
Cum se afumă șuncă de porc
În viața gospodarilor din România, tăierea porcului aparte și are loc, de regulă, o dată pe an, în luna sărbătorilor de iarnă. Sacrificarea porcilor începe cu data de 20 decembrie, când are loc sărbătoarea de Ignat, cunoscută popular ca Tăierea Porcului. Cu ceva vreme în urmă, până la dezvoltarea tehnicilor de refrigerare/congelare, sătenii consumau carnea proaspătă a porcului doar în săptămâna tăierii animalului.
Pentru a o putea consuma peste an, gospodarii aveau grijă să conserve carnea, aceasta fiind sărată și uscată la vânt, prăjită și păstrată în untură, dar cel mai adesea afumată. La fel și slănina, șunca și cârnații. Afumarea este una dintre cele mai practicate tehnici de conservare, contribuind în plus cu gustul unic dat de fumul folosit.
Întucât a mai rămas puțin timp până la sărbători, românii încep deja să se pregătească în acest sens. Vestea proastă este că anul acesta meniul bogat în carne de porc s-ar putea să coste mai mult, întrucât acest tip de carne a cunoscut o avalansă de scumpiri din cauza pestei porcine și a pandemiei, care au redus efectivul de animale, anulând totodată târgurile tradiționale unde fermierii își puteau prezenta produsele.
Prin urmare, și anul acesta, cei mai fericiți sunt românii care au crescut un animal sau mai mulți, după posibilități, în bătătură. Lor, afumarea produselor pentru masa festivă nu le va pune probleme. Șunca afumată reprezintă unul dintre mezelurile tradiționale emblematice românești, având un istoric de peste 1.000 de ani. Rețetele existente prezintă mici variațiuni în funcție de influențe.