Radio Simplu

Cum scapi de mahmureala de după Revelion? Dacă bei asta, îţi trec greaţa şi durerile

Noaptea de Revelion poate fi un test pentru multe persoane, care uită să se mai oprească din băut şi se trezesc a doua zi cu o mahmureală extrem de puternică. Există însă soluţii pentru această problemă, pe care le puteţi afla din materialul următor.

Foarte mulţi români uită să mai consume alcool cu moderaţie în noaptea de Revelion şi se trezesc a doua zi cu o mahmureală puternică. Gura uscată, o durere puternică de cap şi senzaţia de vertij nu îi lasă pe mulţi să coboare prea uşor din pat, însă există şi unele soluţii pentru a combate aceste efecte neplăcute.

Ce este de fapt mahmureala
Mahmureală este consecința deshidratării generate de consumul de alcool, dar şi a altor efecte ale alcoolului asupra sistemului digestiv, a rinichilor sau a ficatului. Consumul de alcool are efect diuretic asupra organismului și de fiecare dată când mergi la toaletă elimini apă, dar și o mulțime de substanțe minerale, fapt ce va cauza starea neplăcută specifică mahmurelii.

De vină pentru migrenele de după petrecere este deshidratarea. De altfel, migrenele în general au drept cauza deshidratarea, însă aceasta este mult mai puternică după consumul de alcool. Organismul este nevoit să consume apă din țesuturi, fapt ce duce la dureri din mai multe arii, inclusiv migrene.

Multe leacuri “băbeşti” fac în realitate mai mult rău decât bine
O soluţie perfectă nu a fost găsită până acum de către oamenii de ştiinţă. Sunt prea mulţi factori de luat în calcul care nu permit o soluţie general valabilă, precum toleranța la alcool, care variază de la persoană la persoană, felul în care fiecare reacționează la stres, sau, pur și simplu, starea de oboseală a organismului.

Vestitul leac conform căruia „cui pe cui se scoate” și care spune că încă un pahar băut a doua zi dimineață s-ar putea să-ți vindece simptomele nu va duce la vindecarea mahmurelii, ci doar va întârzia instalarea ei. Un remediu celebru recomandat adesea împotriva mahmurelii este zeama de varză, care, în realitate deshidratează și mai mult organismul, chiar dacă pare răcoritoare. Cafeaua te trezește dimineața, dar nu te trezește neapărat și după o noapte de petrecere. Cafeaua deshidratează și mai mult organismul, având efect diuretic, așa că nu este foarte recomandată la mahmureală. În plus, sunt de evitat şi mâncărurile grase sau sucurile de citrice. Lămâia, un fruct adesea utilizat pentru a alunga greața, nu este deloc indicată, deoarece irită stomacul, potrivit bautura-online.ro.

Soluţii pentru combaterea mahmurelii
Soluţii mult mai eficiente sunt următoarele:

Apa – este cel mai bun remediu pentru mahmureală și elementul de care corpul tău are cea mai mare nevoie după o noapte stropită de alcool
Ceaiul Verde – energizant, hidratant și cu un gust răcoritor, ceaiul verde este un remediu bun pentru mahmureală și poate înlocui cu succes cafeaua
Ceaiul de ghimbir și de mentă – au un efect benefic asupra stomacului şi alungă greața, fiind niște leacuri naturiste foarte eficace împotriva mahmurelii
Apă de cocos – excelentă pentru hidratare, dar și plină de vitamine, anitoxidanți și electroliți, ea te va ajuta să ai parte de o zi mai ușoară după o petrecere până în zori
Spanac – vitaminele conținute și efectul său răcoritor te va ajuta să treci mai ușor peste mahmureală
Banane – potasiul conținut de aceste fructe exotice este de mare ajutor pentru organism după prea multe pahare
Kiwi – te va ajuta și el datorită conținutului de vitamine, dar și a efectului răcoritor și al gustului acrișor, care îți taie greața
Ouă – un mic dejun clasic ce conține niște ochiuri este perfect pentru dimineața de după petrecere
Roșii – antioxidanții din roșii te vor ajuta să îți revii mai ușor
Ciorba – acră și răcoritoare, dar si cu o mulțime de substanțe nutritive de la legume și zarzavaturi, ciorba este un leac renumit împotriva mahmurelii.
Dintre pastilele care pot ajuta în cazul mahmurelii, menţionăm aspirina sau alte pastile pentru migrene și dureri (precum cele care conţin ibuprofen). Vitaminele efervescente, pilulele de vitamina B sau comprimatele cu magneziu sunt și ele de ajutor. O altă variantă foarte eficientă se pare că sunt pastilele din rădăcină de kudzu, o plantă care are un rol important în reducerea stării de mahmureală.