Radio Simplu

Cum să călești varza pentru un gust desăvârșit de fiecare dată

Varza este unul dintre acele alimente care nu ne lipsește din casă în niciun sezon. Este foarte bună consumată și gătită în toate formele posibile: crudă, călită sau murată.

De exemplu, atunci când gospodinele o folosesc călită nu toate știu cum trebuie să o pregătească ca să arate și bine, dar mai ales ca să aibă un gust delicios. De aceea, astăzi îți vom propune o rețetă simplă care te va ajuta să călești varza foarte repede și foarte gustos.

Vei avea nevoie de doar câteva ingrediente banale, dar rezultatul final va fi o minunăție. Așadar, pregătește o varză mijlocie, 4 linguri cu ulei, piper negru boabe și sare.

Curăța varza de frunzele care nu mai sunt sănătoase. Ia un cuțit foarte bine ascuțit și tai-o fideluță. Cât de subțire se poate. Pune peste varză niște sare și las-o pentru jumătate de oră ca să acumuleze suficient suc. După aceea, freac-o bine ca să elimini zeama.

Pune într-o cratiță mai încăpătoare cantitatea de ulei, adaugă varza și după aceea acoperă vasul cu un capac. Lasă această compoziție să fiarbă și doar mai amestecă în ea din când în când ca să nu se prindă de marginile vasului.

După ce a intrat toată grăsimea în varză se condimentează cu sare după gust. Adaugă apoi și boabele de piper întregi. Pune în varză și puțină apă și dă-o la final în cuptor la o temperature potrivită. Scoate vasul de la copt numai după ce varza a scăzut sufficient de mult și a devenit mai rumenă.

Dacă vrei, poți să acrești această varză călită cu puțin borș. Poți să o mănânci alături de o mămăligă caldă.

Dar dacă ești din Ardeal sau aștepți oaspeți din zona respectivă, poți să gătești o rețetă specific zonei, acolo unde sunt preferați cartofii, nu mamaliga. Vei avea nevoie de 1 varză alba nouă, de 1 ceapă medie tocată, de 2 linguri cu ulei, de sare, de piper măcinat și de jumătate de linguriță de chimen.

Pentru început spală varza și curăț-o de frunzele bolnave dacă e nevoie. Tai-o după aceea în 2 bucăți, pe lungime. Taie fiecare parte de varză fideluță, subțire. Dacă nu poți folosi cuțitul, apelează la o răzătoare special pentru varză.

Pune varza într-un bol mai mare și după ce o sărezi puțin, las-o să se odihnească. Ca să să înmoaie va avea nevoie de doar 5 minute. Toacă mărunt și ceapa după ce o cureți și după ce o speli. Pune după aceea într-o oală ceapa, niște ulei, și semințele de chimen.

Călește-o aproximativ 2 minute până când devine translucidă, nu e nevoie să aștepți să se rumenească. Se folosește și această cantitate de chimen pentru că previne balonarea care apare uneori datorită consumului de varză.

Scurge cu grijă, ca să nu o strivești, varza și după aceea, adaug-o și pe ea și vasul cu ceapă. Peste varză pune puțin piper negru, după gust. Amestecă ingredientele de pe foc. Închide vasul cu un capac și ține varza la călit pentru vreo 5 minute.