Radio Simplu

Cum faci răcoare în casă fără aer condiționat! 10 trucuri eficiente pentru a scăpa de caniculă

Zilele caniculare de iulie și august sunt greu de suportat, dar aparatele de aer condiționat nu sunt o soluție pentru toată lumea. Fie că sunt prea scumpe, fie că fac zgomot sau pur și simplu nu au cum să le monteze în casă, mulți oameni preferă să nu le instaleze. Iată câteva trucuri mai vechi și mai noi să îți răcorești casa și fără aer condiționat.

1. Aerisește bine casa la primele ore ale dimineții, când te poți bucura de aerul proaspăt și răcoros de afară. Apoi, trage jaluzelele sau storurile, mai ales la ferestrele orientate spre răsărit sau spre apus, ca să păstrezi o atmosferă plăcută în casă, chiar dacă este mai întunecată. Seara, după ce apune soarele, poți deschide larg ferestrele să te bucuri de aer proaspăt.

2. Când te întorci acasă, dacă atmosfera din balcon este încinsă, stropește pe jos cu apă rece și pune în dreptul ușii un cearșaf mai vechi, îmbibat în apă rece și stors bine. Când se usucă cearșaful, îl poți uda din nou. Temperatura din balcon va scădea cu câteva grade, iar în cameră va pătrunde o briză plăcută și răcoroasă.

3. Montează un ventilator mare în camera în care stai cel mai mult și pune în dreptul lui, pe un scaun înalt, un bol cu multe cuburi de gheață. Curentul de aer se va răci de la gheață și va răcori întreaga încăpere în câteva minute.

4. Când te întorci acasă, dacă atmosfera din balcon este încinsă, stropește pe jos cu apă rece și pune în dreptul ușii un cearșaf mai vechi, îmbibat în apă rece și stors bine. Când se usucă cearșaful, îl poți uda din nou. Temperatura din balcon va scădea cu câteva grade, iar în cameră va pătrunde o briză plăcută și răcoroasă.

5. Înlocuiește becurile incandescente, care emană căldură, cu becuri moderne, cu lumină rece.

6. Evită să folosești să gătești la aragaz sau la cuptor în timpul zilei. Încearcă să îți faci timp pentru gătit, seara, când atmosfera de afară se mai răcorește.

7. Schimbă cearșafurile obișnuite din bumbac cu lenjerie din satin de culori deschise, precum galben pai sau verde mentă. Satinul ține răcoare, iar culorile pastelate îți dau senzația că resping căldura.

8. Investește într-o izolație bună, care să respingă căldura soarelui pe timpul verii și să păstreze căldura în interior pe timpul iernii.

9. Evită să faci băi fierbinți în timpul zilei, pentru că aburul și umezeala din baie vor spori senzația de căldură.

10. Montează jaluzele exterioare din lemn sau copertine pentru ferestre, astfel încât soarele să nu mai bată direct în geamuri și să încingă sticla. În casă va fi umbră și mult mai răcoare!

Este cod rosu in jumatate de tara si se anunta una din cele mai calduroase zi din viata noastra. Ce putem face pana maine, pentru a ne imbunatati putin confortul termic? Solutiile propuse nu duc neaparat casa la temperatura de confort asa cum face aerul conditionat, dar pot ajuta cu catva grade, ceea ce in conditiile de maine poate fi un lucru util. Aerul conditionat oricum nu se poate monta de pe o zi pe alta si are costuri atat initiale cat si prin utilizare. Acest articol prezinta intr-un mod mai detaliat doar solutiile care se pot aplica rapid, dintr-un articol mai vechi care continea si solutii mai complexe, care au nevoie de mai mult timp sau un buget mai mare.

Din calculele facute la unele certificatele energetice, am observat ca in general, la case cu suprafete vitrate destul de mari si orientate spre soare, caldura care intra in casa in perioada de vara poate proveni in procent de 70-80% de la radiatia solara care intra prin ferestre. In acest context, daca reusim sa gasim solutii de a umbri ferestrele, senzatia din interiorul casei se va modifica considerabil. Cu totii stim ce diferenta e intre o masina lasata in soare si una lasata in umbra, deci de ce nu ar fi valabil acest lucru si la case ? Umbrirea ferestrelor trebuie facuta pe EXTERIORUL lor, este mult mai eficienta decat in interior.

Iata cateva solutii:

1. Umbrirea ferestrelor cu hartie. O solutie simpla – se poate monta hartie alba, cu scotch lat, pe ferestrele expuse la soare, daca e posibil pe exterior.

2. Umbrire cu copertine din panza. Se pot monta deasupra ferestrelor copertine din panza, retractabile. Se gasesc la magazinele de bricolaj, au preturi de cateva sute de lei si un montaj simplu, de fatada.

3. Folii reflectorizante. Se pot monta folii reflectorizante transparente, pe exteriorul ferestrelor.

4. Controlul umiditatii aerului. In zilele de canicula, cei de la meteo anunta ca ne vom simti inconfortabil, pentru ca indicele de confort termic va depasi valoarea de 80.

Ce este acest indice ? Se poate determina pe baza unei formule, care depinde de temperatura si de umiditatea aerului:

ICT = (T x 1,8 + 32) – (0,55 – 0,0055 x U) [(T x 1,8 + 32) – 58)]

In zilele de canicula, umiditatea relativa a aerului poate sa fie in locuinte in Bucuresti in jurul a 70%.

La acesta umiditate, se ajuge la valoarea de 80 a indicelui de confort termic la temperatura de 29,1 grade.

Daca insa calculam aceeasi valoare de 80 la o umiditate de 40%, o regasim la o temperatura de 32,7 grade Celsius.

Deci tragem concluzia ca e suficient sa micsoram umiditatea aerului de la 70% la 40% si deja simtim o senzatie de confort echivalenta cu scaderea cu 3,6 grade a temperaturii.
In acest context, poate fi folosit un dezumidificator – un exemplu de aparat casnic (neprofesional) poate extrage din aer in jur de 16-20 L de apa/zi si poate deservi o suprafata de 30-35mp. Majoritatea aparatelor de aer conditionat au si acesta functie de dezumidificare, pe langa cea de racire.

Umiditatea interioara vine si din exterior, dar creste destul de mult si de la folosirea dusului, gatit sau uscarea rufelor. Putem incerca sa decalam acesta activitati in perioadele zilei mai racoroase.

5. Aerisirea suficienta noaptea. In Bucuresti, media temperaturilor in iunie este de 20,2 grade Celsius, in iulie de 22,0 grade celsius si in august de 21,2 grade. Temperatura de confort in interior este de 25-26 de grade in perioada de vara, deci in mod normal, la casele cu inertie termica mare construite din caramida si beton (sau la blocuri), ajuta mult daca in timpul noptii se aeriseste bine casa si apoi ziua se inchid ferestrele. Se poate opta pentru amplasarea unui ventilator suficient de puternic care sa creeze subpresiune intr-un colt al casei si prin deschiderea unei ferestre in alta camera se va crea un curent de aer care sa duca aerul cald din casa si sa aduca aerul rece de afara.

6. Ventilatoare cu vapori de apa. In special pe terase se pot folosi ventilatoare care elibereaza si vapori de apa, acestia se evapora cu absorbtie de caldura si dau senzatia de racoare. Se pot folosi si cearceafuri ude in balcon.

7. Caldura de la electrocasnice si activitatile din casa. Opreste sau chiar scoate din priza electrocasnicele care nu iti folosesc in momentele mai incinse ale zilei si care degaja caldura (televizor, calculator, etc). Incearca sa folosesti dimineata sau seara cuptorul, cuptorul cu microunde si plita. Spalatul vaselor sau folosirea dusului degaja caldura. Chiar si omul are un flux de 50-100W in functie de tipul activitatii, dar acest aport intern nu il putem limita 🙂

8. Caldura degajata de becuri. Inlocuieste becurile incandescente cu becuri cu led, care la aceeasi cantitate de lumina, consuma si degaja caldura de 5-7 ori mai putin. 6 becuri de 100W degaja caldura similara cu a unui calorifer port-prosop de 50x100cm.

9. Podul aerisit. Pentru cei care locuiesc la casa si au pod, este recomandat ca podul sa fie aerisit si ziua si noaptea. Ideala este deschiderea a doua ferestre pe fatade opuse, care sa creeze curent de aer. Astfel, ziua nu va veni cadura dinspre pod, iar noaptea chiar se poate chiar raci etajul suplimentar, prin plafon.

Cele mai ecologice solutii sunt cele pasive, care functioneaza fara a consuma curent electric.

Prin aplicarea unui mix de solutii din cele enumerate mai sus, se limiteaza aporturile de caldura venite din exterior si din interior si astfel se poate ajunge la o senzatie de confort pe perioadele de canicula, fara folosirea aerului conditionat sau cu folosirea lui la minim.