Radio Simplu

Cum e corect: întradevăr sau într-adevăr?

Gramatica ne ajută atât în scriere, cât și în vorbire. Este foarte important să știm regulile de scriere și de pronunție și să nu avem dubii atunci când vine vorba să le punem în aplicare. Astăzi vorbim despre structura „într-adevăr”.

Conform DEX și DOOM2, construcția „într-adevăr” este o locuțiune adverbială. Locuțiunea adverbială reprezintă un grup de cuvinte cu înțeles unitar care se comportă, din punct de vedere gramatical, ca un adverb.

Locuțiunile adverbiale sunt pot fi:

de mod: pe de rost, încet-încet, de asemenea, de-a valma etc.
de timp: zi de zi, de-a pururea, pe înserate, în veci etc.
de loc: la dreapta, în mijloc, din loc în loc etc.
nehotărâte: cine știe când, cine știe cum, te miri cum etc.

„Într-adevăr” sau „în adevăr” înseamnă: în realitate, de fapt. Această locuțiune adverbială se scrie doar cu cratimă. Scrierea „întradevăr” este considerată o greșeală.

„Într-adevăr” este un cuvânt compus și este format din prepoziția „întru” și substantivul „adevăr”, iar împreună formează structura „într-adevăr”.

Cum se scrie corect gramatical: demult sau de mult?

Cum este corect din punct de vedere gramatical: demult sau de mult
Potrivit Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, cuvintele demult și de mult sunt diferite. Fiecare dintre acestea se folosește într-un anumit context.

Astfel, atunci când scriem demult, legat, într-un singur cuvânt, acesta este adverb. Adverbul demult poate fi înlocuit cu următoarele:

odinioară
cu mult timp înainte
de multă vreme
cândva.
Când se scrie demult
Există și câteva expresii, pornind de la acesta. Iată câteva exemple:

de demult: Demult, într-un castel locuia o prințesă.
mai demult: Cu acest instrument se făceau măsurători mai demult.
Cei care nu sunt siguri dacă au scris sau nu corect demult se pot verifica punând întrebarea: când? (Când locuia în castel o prințesă? răspuns: demult, acesta putând fi înlocuit cu: odinioară, cu mult timp înainte, de multă vreme, cândva.

De mult și demult
Atunci când scriem de mult, în două cuvinte, dezlegat, acesta este o locuțiune adverbială, alcătuită de prepoziția de și de adverbul mult. În acest caz de mult poate fi înlocuit cu:

de vreme îndelungată
de mult timp
de multă vreme
de altădată
din vechime.
Când se scrie de mult
Iată câteva exemple, cu de mult scris în două cuvinte:

de mult: Nu mi-am mai vizitat țara de mult timp.
de mult: Am mers la școală și mi-am amintit că nu am mai cântat de mult.
Cei care nu sunt siguri dacă au scris sau nu corect demult se pot verifica punând întrebarea: de când? ( De când nu mi-am mai vizitat țara? răspuns: de mult, acesta putând fi înlocuit cu de vreme îndelungată, de mult timp, de multă vreme, de altădată, din vechime). Tot pentru a fi siguri când folosim „de mult” putem folosi substantivul „timp” lângă această structură.