Radio Simplu

Cum apare infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral. Cauzele acestora, explicate de medici specialiști

Lupta sistemului imunitar o vedem și când se depune colesterol în vasele de sânge. Inițial, în vase apar leziuni pe care, de cele mai multe ori, le provocăm singuri.

Odată aparută leziunea, colesterolul din sânge intră ușor în vas. Vorbim despre boala ateroscleroză, care poate fi perfect prevenită. Mai multe detalii aflăm imediat, de la „Doctor de bine”.

Drumul îngust, plin de gropi este ultima etapă a bolii numite ateroscleroză, adică depuneri grase în vasele de sânge. Le vor bloca. Așa apare infarctul de miocard ori accidentul vascular cerebral. Ateroscleroza nu se declanșează peste noapte.

Vedem prima oară cum stratul interior al vaselor de sânge face mici răni. Colesterolul din sânge întâlnește aceste răni. Ne explică medicul cardiolog intervenționist Iulian Călin.

Dr. Iulian Călin, medic cardiolog intervențioist: „Colesterolul, ca să fie rău, trebuie să intre sub această peliculă, sub acest endoteliu. Noi îl fisurăm. Spre exemplu, fumatul fisurează foarte mult”.

Ce proprietăți are colesterolul bun, numit HDL colesterol și cât de importantă este mișcarea în menținerea nivelului optim
Fumatul este o boală cronică. Răni în peretele vascular face și hipertensiunea netratată ori glicemia prea mare, de asemenea, netratată.

Andreea Groza: „Așa arată celulele imunitare numite macrofage. Odată ce simt că interiorul vaselor de sânge au răni, vin să le repare și să elimine colesterolul din vas, un intrus. În luptă sunt, însă despășite și inflamația rămâne permanentă dacă fumatul se menține, dacă hipertensiunea nu este tratată, dacă hiperglicemia nu este tratată”.

Dr. Livia Trașcă, medic specialist cardiolog: „Inflamația crează instabilitate, pe de altă parte atrage colesterolul și de altă parte, favorizează formarea unui cheag de sânge pe placa respecitivă, astupă vasul. Fumatul e ca un fierăstrău care vine pe placa de colesterol, o rupe, se formează un cheag de sânge”.

Aveți colesterol LDL mare dar fără alți factori de risc precum fumat, hipertensiune, diabet, acesta nu se tratează cu medicamente. Aveți grijă să vă mișcati și să mâncați corect.

Aveți colesterol mare și factori de risc asociați, veți lua medicamente numite statine.