Radio Simplu

Cum a fost clonat cardul lui Jador! Este cea mai ușoară metodă prin care poți rămâne fără bani! Toți facem acest gest: „Îți dă o eroare și gata”

Jador a fost recent victima hoților, iar metoda pe care infractorii au găsit-o a devenit extrem de comună în România. Artistul a dat veștile în mediul online, iar jurnaliștii WOWbiz.ro
au aflat recent cum sunt clonate cardurile și mai ales care sunt cele mai periculoase gesturi.
Jador este categoric unul dintre cei mai îndrăgiți artiști din România. Cântărețul are milioane de fani, iar de concerte nu duce niciodată lipsa, căci oamenii sunt oricând gata sa-l asculte. Totuși, recent, artistul a avut parte de un eveniment mai puțin fericit.

Vedeta a fost victima hoților, iar infractorii i-au golit încet contul.Așa cum a povestit chiar el în mediul online, este vorba despre o sumă frumușică de bani, pe care i-a strâns în decursul unui an. Nimeni nu s-ar fi așteptat la asta, însă, din păcate, experții spun că este o metodă des întâlnită în dosarele penale.
Clonarea de carduri, căci așa a fost jefuit și Jador, se realizează destul de ușor, iar oamenii pot cădea oricând în plasa hoților, mai ales că nimeni nu s-ar aștepta să acționeze în acest fel.

Cum a fost clonat cardul lui Jador
Când vine vorba de clonarea datelor de pe card, hoții pot apela la mai multe modalități prin care să facă rost de datele proprietarul, iar mai apoi să le folosească în scop propriu. Jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu avocatul Adrian Cuculis și au aflat la ce modalități de acțiune pot apela infractorii atunci când doresc să copieze datele de pe carduri.Deși poate părea greu de crezut, se pare că inclusiv plata la POS, pe care fiecare dintre noi o face cel puțin o dată pe zi, este o metodă prin care ne putem trezi cu datele copiate, iar mai apoi fără bani. Comercianții nu au adesea nicio vină și nici măcar nu știu că sunt și ei, la rândul lor, victime în astfel de cazuri.

„În principal, există câteva pârghii de care oamenii aceștia se folosesc. Spre exemplu sunt bancomatele care sunt ceva mai izolate și care nu sunt verificate periodic de către Serviciul Anti-Fraudă a Băncilor. Când ai un bancomat de genul acesta, le este foarte ușor să pună un copiat acolo. Plus că mai există și alte tehnici în care nu trebuie să introduci neapărat cardul în bancomat, ci pus și simplu se mai adună datele și prin mijloace wireless, dar asta sigur că sunt mai complicate și diferă și de locurile în care mergi.

Am înțeles, de prin dosarele de la DIICOT că inclusiv în cluburi există asemenea grupări care acționează și care fură date de pe carduri. Din punctul meu de vedere, cea mai la îndemână metodă este aceasta de clonare în condițiile în care ai folosit un bancomat mai izolat care are un asemenea dispozitiv sau ai folosit un POS la un comerciant mai lugubru”, a mărturisit avocatul Adrian Cuculis.

Cum se fură banii online
Jador a explicat, în filmarea în care le-a povestit fanilor întâmplarea sa, că este foarte posibil ca totul să i se tragă de la cumpărăturile online, pe care el le face întotdeauna. Avocatul Adrian Cuculis trage un semnal de alarmă și este de părere că aceasta este chiar printre cele mai des întâlnite modalități de clonare a cardurilor.

Odată ce ai făcut cumpărături online și te îndrepți spre metoda de plata, este foarte posibil ca infractorii să te ducă către o pagină clonă a site-ului, unde vei introduce detaliile de plată. Ulterior, îți dă o eroare la plata, iar infractorii ți-au luat deja informațiile de pe card, căci de ele au nevoie pentru a efectua ulterior plăți.

„Există, evident, varianta de clonare ce se realizează prin cumpărăturile online. Tu încerci să cumperi ceva de pe internet și te duce de la un site oficial la un site clonat și el, toate datele pe care le ai pe card și pe care trebuie să le introduci sunt luate, site-ul îți dă o eroare și acela e momentul la care teoretic s-a ajuns la clonarea informațiilor.

Ei nu au nevoie de cardul tău fizic, cardul este doar un mijloc. Informațiile înscrise pe card sunt cele de care au infractorii nevoie ca să comande ulterior. Deci avem bancomate izolate, POS-uri de la comercianți care sunt compromise sau datele folosite pe internet în tot felul de site-uri care și ele pot face obiectul unor metode de atac. Cea mai simplă metodă de atac este să dărâmi, din punct de vedere electronic, un site și să faci o redirectare către site-ul pe care vrei să ajungă utilizatorul. I-ai furat datele și până când oamenii aceștia reacționează tu ai ajuns să ai deja datele furate”, a mai explicat Adrian Cuculis, în exclusivitate.