Radio Simplu

Crăciunița mea a început să înflorească abundent cu ajutorul a catorva trucuri

În timpul iernii, plantele cu flori din casă arată deosebit de frumos. Prin urmare, dacă doriți să aveți un Crăciunel care să vă încânte toată iarna prin culorile lui aprinse, trebuie să luați aminte la sfaturile unui expert experimentat.

Crăciuneii – acestea sunt plante nepretențioase, dar trebuie să puteți avea grijă de ele. Există secrete datorită cărora veți obține înflorire chiar și de la o plantă care nu a înflorit timp de mai mulți ani. De obicei, lumea face anumite greșeli tipice, pe care le vom analiza în acest articol!

Ce este un Crăciunel?

Schlumberg sau Zigokaktus este numele strămoșilor fondatori ai florii pe care azi o numim Crăciunel. Acesta este originar din pădurile din Brazilia tropicală. Creșteau în crăpături, pe trunchiuri și rădăcini de copaci. În mijlocul unei veri tropicale, capetele frunzelor sale sunt acoperite abundent cu flori. Florile lor sunt polenizate de cele mai mici păsări de pe planetă – colibri. Dar vara tropicală coincide cu iarna în emisfera nordică, adică în Europa.

De aceea, planta noastră nu înflorește primăvara sau vara, ca toate celelalte flori, ci în timpul iernii. În natură, există doar Crăciunel roșu și roz. Dar cultivatorii de flori cresc și soiuri frumoase cu flori de diferite culori: alb, galben, zmeuriu, mov, violet.

Temperatura incorectă

Prima greșeală obișnuită în cultivarea unui Crăciunel este temperatura inadecvată pentru această floare. Temperatura trebuie să fie de cel puțin 15 grade. Adică este mai bine pentru Crăciunel să nu îl țineți la balcon, chiar dacă este închis.

Întotdeauna, cu venirea primului îngheț, la începutul lui noiembrie, și nu la sfârșitul lui, adu-ți florile în casă. Este, de asemenea, foarte bine să nu țineți florile în locuri unde este curent. Dacă îl supraîncălziți, rădăcinile pot fi deteriorate și floarea va începe să se usuce.

Pentru o creștere normală, temperatura optimă trebuie să fie de 16-20 de grade, iar odată cu formarea mugurilor, temperatura optimă trebuie să fie de 12-14 grade, iar la înflorire de 15 grade.

Apă în exces

Adesea, dacă vă udați floarea cu prea multă apă, frunzele pot începe să-i cadă, iar asta înseamnă că 100% floarea nu va înflori. Crăciunelul crește în locuri unde nu primește multă umiditate, deci nu e bine să fie udat prea mult. Crăciunelul ar trebui să fie udat doar atunci când stratul superior din ghiveci este uscat. Va fi destul dacă veți uda planta o dată la 4 zile.

Ghiveciul prea mare

Adesea, lumea crede că cu cât este mai spațioasă ghiveciul în care plantați floarea, cu atât va fi mai bine. Dar, de fapt, nu la toate plantele rădăcina este atât de dezvoltată. Crăciunelul ar trebui să fie plantat în vase cât mai mici posibil (în funcție de volumul lor). Ghiveciul ar trebui să fie de 3 ori mai mic decât lungimea tulpinii.

În natură, această floare, ca toate plantele parazitare, are rădăcinile foarte slab dezvoltate, deoarece este parazit pe copacii din pădurile tropicale.

Astfel, întreaga putere a plantei merge la formarea tulpinii și a mugurilor. Dar dacă Crăciunelul este plantat într-un ghiveci mare, atunci rădăcinile încep să se dezvolte în mod activ, vor începe să urce la suprafață, iar floarea în sine nu se va dezvolta și, prin urmare, nu va înflori.

Este posibil să replantați Crăciunelul doar dacă vechiul ghiveci va intra în cel nou. Ar trebui să fie cu aproximativ 1-2 centimetri mai mare decât cel veche. Frecvența transplantatului depinde de frecvența înfloririi și de creșterea acestuia. Dar există o altă metodă pentru a vă asigura că rădăcinile florii nu vor ieși la suprafață. Pentru a face acest lucru, ar trebui să întineriți floarea. Adică trebuie să îi tăiați vârfurile, iar astfel rămân numai lăstarii tineri ai plantei.

Nu se odihnește

Crăciuneii sunt plante cu flori de iarnă. Pentru o înflorire abundentă, au nevoie de o mică odihnă – de la jumătatea lunii octombrie până la sfârșitul lunii noiembrie. În această perioadă, temperatura scade la 15 grade și udarea se face doar o dată la două săptămâni, în cantități mici. Dacă temperatura este mai mare, atunci se udă o dată pe săptămână, dar nu mai des.

Această procedură se face cu 50 de zile înainte de perioada în care doriți ca floarea dumneavoastră să înflorească. Dacă nu ați făcut această procedură în luna octombrie a acestui an, o puteți face acum – atunci floarea dumneavoastră ar trebui să înflorească la începutul lunii februarie. Dacă doriți ca floarea să înflorească în primăvară, faceți procedura din ianuarie. Dar rețineți că în această perioadă durata orelor de zi nu trebuie să depășească 8 ore.

De asemenea, Crăciunelul ar trebui să fie pulverizat în mod regulat pentru a crește umiditatea aerului. Nu uitați că aceasta este o plantă tropicală și crește în zone cu aer cu o umiditate ridicată.

Lumina directă a soarelui

Crăciunelul nu tolerează lumina directă a soarelui: floarea poate deveni chiar roșie (bronz) de la căldură, iar cu o lumină difuză, obținem o creștere bună și o floare abundentă. Pentru ca planta să înflorească în timpul iernii, este de dorit ca în timpul verii să astupați cu hârtie sau cu altceva ferestrele încăperii în care crește floarea.

Cel mai bine este s-o creșteți lângă fereastra dinspre est.

Modificarea fitoconectivității florii

Mai există încă o greșeală care face imposibilă înflorirea frumoasă a Crăciunelului. În niciun caz nu se poate schimba direcția fitoconectivității florii! Puteți să o duceți de la fereastră pe masă sau invers, dar nu întoarceți floarea în jurul axei sale. Atunci toți mugurii pot să cadă. De asemenea, aceștia pot cădea dacă se formează o mulțime de muguri, iar planta nu poate produce atât de multe flori. În acest caz, trebuie să tăiați o parte dintre muguri. Rețineți că pe fiecare rămurică nu ar trebui să fie mai mult de 4-5 muguri.

Reguli de îngrijire

Perioada de creștere activă a Crăciunelului este din martie până în august. În acest moment, floarea poate fi udată și hrănită în mod activ. Din august, reducem udarea și întrerupem procedurile de fertilizare.
Sfârșitul de înflorire – este și el tot o perioadă de odihnă. Reducem frecvența irigării și temperatura. Păstrați floarea pe pervazul ferestrei și udați-o odată la fiecare două săptămâni, până la începutul lunii martie.

După achiziționarea Crăciunelului trebuie să îl transplantați. Pentru început, puneți în ghiveci drenaj: pietricele mici și lut expandat, într-un strat de aproximativ 2 centimetri. Crăciunelul iubește un amestec de sol, lemn tare și nisip. Deoarece rădăcinile florii pot să putrezească, adăugați cărbune în pământ.

De asemenea, Crăciuneii de culori roz, portocaliu, bej și alb tind să-și schimbe culoarea. De exemplu, în toamnă înfloresc într-un fel, iar în primăvară culoarea este mai aprinsă și mai saturată. Acest lucru este direct legat de activitatea solară. Numai Crăciunelul roșu și violet nu-și schimbă niciodată culoarea.