Radio Simplu

Combinatia iaurt – seminte de chimion arde grasimile si reduce colesterolul

Iaurtul nu lipseste din dieta indienilor. Si nu este un preparat consumat doar la micul dejun. Modul favorit al indienilor de a consuma iaurtul este adaugarea unor legume, ierburi si condimente, iar ceea ce rezulta poarta numele „Raita”.

Se pot face o multime de combinatii, in functie de gustul fiecaruia. Cel mai des se consuma iaurtul cu seminte de chimion prajite. Prin adaugarea acestor seminte piperate mici, iaurtul simplu se transforma intr-un aliment medicament. Iata cum se prepara:

Prajti la foc mediu o lingurita de seminte de chimion, timp de cateva minute. Imediat ce simtiti ca se degaja o aroma de nuca le luati de pe foc si le pisati intr-un mojar.

Presarati pudra de chimen peste un iaurt simplu, adaugati un pic de sare de mare si gata, aveti un preparat extrem de sanatos.

Acest condiment este folosit in special pentru calitatile digestive. Semintele de chimion ajuta la secretia de enzime pancreatice, care sunt benefice pentru o digestie buna.

Acestea ajuta, de asemenea, si la absortia nutrientilor. Semintele de chimion imbunatatesc, de asemenea, secretia de acizi biliari. Chimionul are si efect carminativ, reducand astfel formarea de gaze.

Iaurtul si chimionul fac o pereche foarte buna pentru organism. Impreuna va pot ajuta sa piardeti in greutate si sa reduceti nivelul colesterolului „rau”, potrivit unui studiu realizat in Iran.

In timpul studiului ce s-a desfasurat pe trei luni, cercetatorii de la Universitatea de Stiinte Medicale Shahid Sadoughi au impartit 88 de femei supraponderale sau obeze in doua grupuri.

Ambele grupuri au primit consiliere de nutritie si si-au diminuat aportul zilnic de calorii cu 500. Singura diferenta?

Un grup a mancat zilnic 150 de g iaurt cu 3 grame de chimion pudra (un pic mai putin de o lingurita), in timp ce femeile din celalalt grup au consumat doar iaurtul.

Rezultatele: cele care au mancat iaurt cu chimion au slabit 5,8 kg, de trei ori mai mult decat femeile din celalalt grup.

De asemenea, procentul de grasime s-a redus cu aproape 15% greutate, fata de 4,9% cat s-a inregistrat in grupul de control. Concluzia: chimionul este intr-adevar un condiment care arde grasimile.

Dar beneficiile acestei combinatii nu se opresc aici. In grupul care a consumat chimion, trigliceridele au scazut cu 23 de puncte, in timp ce in grupul de control s-au redus doar cu 5.

De asemenea, si colesterolul LDL a scazut in grupul celor care au consumat iaurt cu chimen – 10 puncte, fata de 0,5 puncte cat s-a inregistrat in grupul de control.

Cercetatorii cred ca este efectul fitosterolilor din semintele de chimion care inhiba absorbtia colesterolului in organism.