Radio Simplu

CIORBA RĂDĂUȚEANĂ, inventată de botoșăneanca Cornelia Dumitrescu, pe locul 12 în topul celor mai cunoscute supe din lume

“Ciorba Rădăuțeană”, care a fost inventată de botoșăneanca Cornelia Dumitrescu, a ajuns pe locul 12 în topul celor mai cunoscute supe din lume.

Clasamentul Taste Atlas din aprilie 2023 a plasat ciorba rădăuțeană pe locul 12 în “„Top 100 cele mai bune supe din lume” și pe locul 6 supe românești care s-au făcut remarcate în lumea gastronomică.

Cornelia Dumitrescu a făcut această ciorbă prima dată în anii ’80, la o aniversare de familie, utilizând carne de curcan din gospodărie, apoi a început să o preparare și la restaurantul Nordic, din Rădăuți, unde lucra ca bucătar-șef. A schimbat un pic rețeta, utilizând carne de pui în loc de curcan.

Consemnarea ciorbei s-a făcut la data de 14 februarie 1982. Nimeni nu se aștepta atunci la succesul pe care urma să îl aibă acest preparat.

„Așa a pornit, de la un client la altul, s-a dus vorba despre ciorba mea și a ajuns să fie servită în toată lumea. Unde sunt români este și ciorba rădăuțeană”, povestește Cornelia Dumitrescu.

Acum, botoșăneanca Cornelia Dumitrescu apare într-un serial documentar „Flavours of Romania”, realizat de Charlie Ottley și difuzat pe canalul Netflix.

În vârstă de 77 de an, Cornelia Dumitrescu, care s-a născut în Mihăileni, județul Botoșani, este personaj al celebrului producător și regizor englez Charlie Ottley care a dorit să o cunoască și să o facă faimoasă pe plan internațional incluzând-o în cel mai recent documentar al său difuzat pe Netflix și intitulat „Flavours of Romania”.

Pe pagina de socializare a documentarului, Ottley a inclus un fragment din documentarul amintit în care publicul face cunoștință cu doamna Cornelia Dumitrescu.

Iată rețeta de ciorba rădăuțeană, în varianta ei originala, cu carne de pui:

Ingrediente pentru Ciorba rădăuțeană

  • 1 kg g pulpe si piept de pui
  • 2 radacini patrunjel
  • 100 g radacina telina
  • 2 radacini pastarnac
  • 2-3 morcovi medii
  • 1 praz (doar partea alba)
  • 4-5 catei usturoi
  • 2 galbenusuri
  • 250 ml smantana fermentata
  • otet dupa gust (cca 50 ml)
  • 4 l apa
  • sare
  • patrunjel

Mod de preparare pas cu pas pentru ciorba rădăuțeană cu pui

  • Taiem pulpele si pieptul de pui in bucati mai mici (eu am taiat pulpele in doua, la fel si pieptul de pui) si le punem intr-o oala plina cu 4 l de apa. Punem ciorba, pe foc foarte mic, si o spumam regulat. In momentul in care nu se mai formeaza spuma (cca 15 minute) adaugam telina, morcovii, pastarnacul, patrinjelul si prazul (doar partea alba) taiate in bucati de potrivite. Fierbem supa cca 1 ora, pe foc mic sau pana cand legumele sunt fierte si carnea se desprinde de pe oase.
  • Scoatem carnea si legumele din ciorba. Indepartam pielita de pe copane si piept si taiem carnea de pui in suvite subtiri. Punem carnea din nou in ciorba.
  • Daca doriti, puteti taia in cubulete mici morcovul, pastarnacul, telina si radacina de patrunjel si le adaugati in ciorba.

Desi mulți preferă ciorba radauteana fara legume, acestea avand doar rolul de a da un gust divin ciorbei, sunt mulți români care meu prefera să se adauge si legumele taiate in cubulete foarte foarte mici.

  • Fierbem ciorba, pe foc mic, inca 5 minute, apoi stingem focul si lasam ciorba radauteana sa isi traga sufletul pana preparam liezonul.

Cum se preparara liezonul pentru ciorbe?

  • Intr-un vas separat, amestecam galbenusurile si smantana. Adaugam peste ele 2-3 din ciorba fierbinte, amestecam bine si adaugam amestecul obtinut in oala cu ciorba radauteana (in cazul nostru). Atentie, ciorba nu trebuie sa fiarba! Deci adaugam liezonul abia dupa ce stingem focul.
  • Amestecam cu grija, fara graba. La sfarsit adaugam usturoiul, dat prin razatoarea cu gauri mici si otetul.
  • Servim ciorba radauteana cu patrunjel proaspat tocat.