Radio Simplu

Cine spune că numai de sărbători se fac cârnații… Noi facem mereu și nu mai cumpărăm mezelurile lor toxice

În zilele noastre practic nu există niciun magazin care să nu aibă pe rafturile sale niște mezeluri: mușchiuleț de porc, salam afumat, parizer, crenvuști și lista poate să continue la nesfârșit.

Chiar dacă poate durează mai mult și e nevoie de foarte multă răbdare, este mult mai bine să te mobilizezi și să îți pregătești chiar tu toate mezelurile de care ai nevoie, mai ales dacă te știi mare consumator.

Dacă nu știi ce rețetă este cea mai bună te putem ajuta noi astăzi cu o variantă foarte gustoasă. Rețeta aleasă de noi vine tocmai din Ardeal.

Vei avea nevoie de carne macră, ca 80% din întreaga cantitate, dar și de carne grasă, care să fie respectiv, doar 20%.

Poți să obții carnea macră din pulpa de porc. Peste carnea aleasă de tine mai adaugă niște usturoi pisat, puțină sare, desigur piper negru măcinat, dar să fie totuși mai mare și cimbru mărunțit. Anume cimbrul va fi ingredientul tău secret.

Lasă carneala un loc mai uscat pentru două, trei zile. După aceea afum-o și las-o la un loc mai răcoros.

E de preferat ca măcar unul dintre tipurile de carne, să fie din porc pentru că acesta este un aliment de bază din meniurile românilor.

Rețeta de astăzi este una foarte delicioasă și ar fi păcat să lipsească de pe mesele tale de sărbătoare.

Din ingredientelee sugerate de noi vei obține aproximativ 25 de cârrnați. Vei avea nevoie mai exact de: 3 kilograme de carne de porc mai grasă, 1,5 kilograme de vită, 3 căpățâni de usturoi, 1 lingură de cimbru uscat, 2 linguri de boia dulce, 1 lingură de boia iute, 1 lingură de piper, sare mai grunjoasă, jumătate de linguriă de ienibahar, mațe de porc.

Curăță mațele de porc și spală-le. Răzuiește-le puțin, dar ai grijă să nu se rupă, de aceea folosește mai bine dosul unui cuțit sau un instrument din lemn.

În 300 de mililitri de apă dizolvă o lingură cu sare. Taie toată carneea în bucăți mai mici, dă-o prin mașina de tocat carne și pune-o într-un bol.

După aceea pisează usturoiul, dă-l prin puțină sare, pune doar un pic de apă peste el și amestecă ingredientele până când obții o compoziție omogenă.

Peste carne pune mujdeiul pe care tocmai l-ai făcut, și pune toate condimentele pe care le-ai pregătit, doar că fără sare.

Amestecă în carne și adaugă în ea puțin câte puțin din saramuă. Lasă carnea peste noapte ca să aibă destul timp aromele să se întrepătrundă.

A doua zi pune pâlnia pentru cârnați în mașina de tocat și formează-i. Când termini carnea întinde cârnațiii la balcon să se usuce.