Radio Simplu

Cîmpeanu: Salariul unui debutant este de 2.597 de lei, dacă noi credem că un absolvent de top acceptă acest salariu doar să fie profesor, ne înșelăm

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este încrezător că în urma discuțiilor avute premierul Nicolae Ciucă, salariile din învățământ vor fi majorate și deplin justificate. Ministrul a precizat că este greu de crezut că un absolvent de top va accepta un salariu de circa 2.600 de lei, în detrimentul altor beneficii salariale pe care le-ar putea obține în orice altă parte pentru a îmbrățișa cariera didactică.

„Am avut o asumare directă, clară, fără niciun fel de exprimări care să lase urmă de îndoială din partea premierului României. Este un motiv suficient pentru încrederea pe care am văzut-o din partea sindicatelor din învățământ”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Cîmpeanu spune că există voință politică pentru ca salariile din învățământ să crească.

„Ministrul de finanțe n-a vrut să spună nimic mai mult decât că este nevoie de calm, este nevoie de discuție, așa cum a fost discuția de astăzi pentru identificarea resurselor. Voință politică există, trebuie să facem în așa fel să existe și resursele necesare respectării promisiunilor”, a afirmat ministrul.

Totodată, el a afirmat că este puțin probabil ca un absolvent de top să vină în sistemul de educație pe un salariu de debut care începe de la 2.597 de lei.

Mi-am manifestat convingerea că profesorii vor privilegia interesul copiilor chiar dacă revendicările personalului din învățământ sunt pe deplin justificate. Salariul unui debutant, este de 2.597 de lei. Dacă noi credem că un absolvent de top, pentru acest salariu renunță la orice altă variantă pe care o are pentru a îmbrățișa cariera didactică, ne înșelăm.

La final de carieră pentru un profesor cu peste 40 de ani vechime, salariul ajunge la 4.398 de lei, net”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.