Radio Simplu

Celulele T oferă protecție împotriva coronavirusului. Pot fi multiplicate în laborator

Celulele T pot să ajute în lupta cu coronavirus și pot fi înmulțite în laborator. Ele recunosc proteinele virale Sars-Cov-2 și sunt pregătite să combată virusul.

Unul din cele mai importante spitale din SUA anunță că limfocitele T, luate de la pacienții vindecați de COVID-19, pot fi multiplicate.

Acest lucru ar trebui să ajute persoanele cu afecțiuni cronice să-și întărească sistemul imunitar.

Celulele T luptă cu coronavirus
Vestea bună vine din partea unor cercetători americani. Aceștia au studiat acest tip de celule din sângele unor persoane vindecate de COVID-19.

Celulele T, pe care testele nu le detectează în prezent, pot juca un rol vital, ucigând direct celulele gazdă infectate.

Un studiu făcut în Suedia a indicat că aproximativ de două ori mai multe persoane au dezvoltat imunitate prin celule T decât cele care pot fi depistate prin teste serologice pentru anticorpi. Acest studiu oferă o imagine optimistă care sugerează că un procent mai mare din populație a dezvoltat imunitate în fața virusului comparativ cu ceea ce arată testele pentru anticorpi.

Celulele T sunt esențiale pentru memoria organismului împotriva unui infecții importante. Cercetătorii britanici au observat că lucrătorii din domeniul sănătății au un nivel ridicat de anticorpi. Acest lucru s-ar putea datora expunerii regulate la virus.

„Este de asemenea adevărat că unele persoane (adesea cele cu infecții ușoare) nu dezvoltă anticorpi de lungă durată suficienți pentru a oferi un răspuns eficient”, a spus Angela Rasmussen, virolog la Universitatea Columbia.

„Am demonstrat acum că, în cazul anumitor oameni, memoria preexistentă a limfocitelor T faţă de coronavirusurile care produc banala răceală poate recunoaşte părţi din SARS-CoV-2 sau chiar structura sa moleculară exactă. (…) „Dacă ai un răspuns imunitar din partea limfocitelor T, poţi beneficia de o reacţie mult mai rapidă şi mai puternică a organismului în faţa acestei boli.” – a spus Daniela Weiskopf, profesor asistent la Institutul pentru Imunologie La Jolla din La Jolla, California.