Din Duminica Floriilor și până în Sâmbăta dinaintea Paştelui, suflarea credincioasă traversează Săptămâna Mare (sau Săptămâna Patimilor), perioadă de post, rugăciune și tristețe, rememorând chinurile Mântuitorului Iisus Hristos.
Oțetul și urzicile, interzise în Săptămâna Mare
Câte dintre noi ne rugăm asiduu, în fiecare seară, sau recitim relatarea chinurilor Mântuitorului din Biblie, în Săptămâna Patimilor? La fel de puține reușim să ne facem loc în programul încărcat pentru a merge la biserică sau să ne luăm liber în Vinerea Mare, pe care tradiția creștină ne recomandă să o petrecem în post negru!
Cu toate acestea, o mare parte dintre noi ținem post în Săptămâna Mare! Ca să nu greșești fără să realizezi, trebuie să eviți să consumi în această perioadă oțet și urzici. Sunt două alimente care, din punct de vedere nutrițional, nu sunt nicidecum interzise în perioada de post, dar legendele le includ în categoria nepotrivită pentru Săptămâna Mare.
Care este explicația? Se spune că, atunci când era răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, înţepându-i rănile, și stropit cu oțet, pentru a-i provoca și mai multe usturimi. Mai mult, legenda spune că, atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit tot oțet: de aici și obiceiul popular, care exclude cele două alimente de pe lista mâncărurilor recomandate în ultima săptămână de post.