Este cea mai proastă veste legată de coronavirus. Specialiștii au spus adevărul. Va fi un adevărat coșmar ceea ce vom trăi în următorii ani.
Cea mai proastă veste dată de specialiști!
După renunţarea la izolarea socială, infecţiile cu coronavirus ar putea reizbucni într-un mod mult mai violent, spun specialiștii. Un model matematic al Şcolii de Sănătate Publică ”T.H. Chan” din cadrul Universităţii Harvard pezintă un adevărat coșmar.
Prelungirea sau reintroducerea restricţiilor pentru următorii doi ani este un scenariu foarte probabil. „Infecțiile se răspândesc atunci când există două lucruri: persoane infectate și persoane sensibile.
Cu excepția cazului în care există imunitate colectivă, majoritatea populației este încă susceptibilă să facă boala. Estimarea că pandemia va lua sfârşit în vara anului 2020 nu este în conformanță cu ceea ce știm despre răspândirea infecțiilor”, a declarat Marc Lipsitch, profesor de epidemiologie la Harvard, conform theguardian.com.
Dar asta nu e tot. Un alt scenariu prezentat de oamenii de știință arată o reapariție a virusului în 2025, în absența unui vaccin sau a unui tratament eficient.
Nu se ştie dacă pacienţii vindecaţi de COVID-19 devin complet imuni la coronavirus și nici cât timp durează imunitatea. Testele care pot oferi indicii prin detectarea anticorpilor abia încep să apară pe piaţă, iar multe dintre ele nu pot da rezultate 100% corecte.
Toate aceste incertitudini i-au determinat pe cercetătorii să modeleze diferite estimări ale imunităţii, ale dispariţiei infectării în sezonul cald şi ale distanţării sociale pentru a face predicţii privind răspândirea coronavirusului pe viitor.
Toate simulările indică faptul că după ridicarea restricţiilor va creşte din nou numărul de cazuri de contaminare. Scenariul cel mai pesimist este cel în care distanţarea strictă, într-o etapă timpurie a epidemiei, nu este urmată de controale.
În acest caz, ar urma un val foarte mare de îmbolnăviri la iarnă, aşa cum s-a întâmplat şi în epidemia de gripă din 1918, când s-a infectat un sfert din populaţia mondială şi au murit 100 de milioane de oameni.
Sursa: Voxbiz.ro