Radio Simplu

Cea mai mare moștenire a lui Einstein – Secretul fericirii

Potrivit celor de la BBC există două bilete scrise de Albert Einstein care dezvăluie secretul fericirii. Pe acestea savantul a scris de mână câteva mesaje din care face parte și secretul fericirii: ,,O viață simplă și liniștită aduce mai multă bucurie decât căutarea succesului într-o neliniște constantăˮ. Biletele au fost scrise în anul 1922, când savantul se afla în turneu la Tokyo, unde a susținut câteva conferințe. Biletele au pe ele antetul hotelului unde a stat savantul și au fost scrise de el pentru un curier, drept răsplată pentru serviciul pe care acesta i l-a făcut. Aceste bilete au fost vândute la o licitație din Ierusalim pentru suma de 1,56 milioane dolari.

Albert Einstein a scris despre iubire și într-o scrisoare pe care a trimis-o fiicei lui, Lieserl. Această scrisoare a fost donată Universității Ebraice din Ierusalim. Donația cuprinde și alte scrisori personale ale savantului și a fost făcută de Lieserl, în anii 1980, dar cu rugămintea de a nu fi publicate decât foarte târziu, la cel puțin două decenii de la moartea lui Einstein. Despre fiica lui Einstein cu Mileva Maric și despre corespondența privată a lui Einstein a spus și nepoata savantului, pe nume Evelyn.

În scrisoare savantul spunea: ,,Dragostea este o Forță Universală!ˮ

“Când am propus teoria relativității, foarte puțini m-au înțeles și ceea ce urmează acum să dezvălui omenirii se va lovi de neînțelegerea și prejudecățile care există în această lume.Te rog să păstrezi scrisorile atât timp cât este necesar, ani, decenii, până când societatea va fi suficient de avansată pentru a înțelege ce o să explic mai jos.

Există o fortă extraordinar de puternică pentru care, până acum, știința nu a găsit o explicație formală. Este o forța care îi include și îi guvernează pe toți, forța din spatele oricărui fenomen care are loc în univers și nu a fost încă identificat de noi. Această forță universală este DRAGOSTEA. Când oamenii de știință au căutat o teorie unificată a universului, au uitat cea mai puternică forță nevazută. Iubirea este Lumina care îi luminează pe cei care o dau și o primesc. Iubirea este gravitație, deoarece îi face pe unii oameni să se simtă atrași de alții. Iubirea este putere deoarece multiplică tot ce avem mai bun și permite umanității să nu piară în propriul egoism orb. Iubirea arată și dezvăluie. Pentru iubire trăim și murim. Iubirea este Dumnezeu și Dumnezeu este Iubire.

Această forță explică totul și dă înțeles vieții. Aceasta este variabilă pe care am ignorat-o pentru prea mult timp poate fiindcă ne este frică de dragoste deoarece este singura energie din univers pe care omul nu a învățat să o controleze după voința sa. Pentru a face iubirea sa fie mai vizibilă, am făcut o simplă substituție în cea mai faimoasă ecuație de-a mea. Dacă în loc de E = mc², acceptăm ca energia necesară vindecării lumii poate fi obținută prin multiplicarea iubirii cu viteza luminii la pătrat, ajungem la concluzia că iubirea este cea mai puternică forță care există deoarece nu are limite. Există o forță extraordinar de puternică pentru care, până acum, știința nu a găsit o explicație formală. Este o forța care îi include și îi guvernează pe toți, forța din spatele oricărui fenomen care are loc în univers și care nu a fost încă identificat de noi. Această forță universală este iubirea. Dupa eșecul omenirii în folosirea și controlarea celorlalte forțe din univers care s-au întors în cele din urmă împotriva noastră, este imperios să apelăm la o altă formă de energie.

Dacă vrem ca specia noastră să supraviețuiască, dacă vrem să găsim sensul vieții, dacă vrem să salvăm pământul și orice ființă care îl locuiește, dragostea este unicul și singurul răspuns. Poate că nu suntem încă pregătiți să creăm o bombă a dragostei, un dispozitiv suficient de puternic încât să distrugă în întregime ura, egoismul și lăcomia care devastează planeta. Cu toate acestea, fiecare individ poartă în interiorul său un mic, dar puternic generator de iubire a cărui energie așteaptă să fie eliberată. Când o să invățăm să dăruim și să primim această energie universală, dragă Lieserl, vom putea afirma că dragostea cucerește tot, este capabilă să transceandă orice și tot deoarece iubirea este chintesența vieții. Regret adânc că nu am fost capabil să exprim tot ceea ce este în inima mea care a bătut tăcut pentru tine întreaga mea viață. Poate că este prea târziu să îmi cer scuze, dar cum timpul este relativ, trebuie să îți spun că te iubesc și că datorită ție am găsit răspunsul suprem!

Tatăl tău, Albert Einsteinˮ

Sunt mulți sceptici cu privire la conținutul citat, care pun la îndoială autenticitatea scrisorii. Totuși cel mai important lucru este ceea ce transmite această scrisoare, un mare adevăr – acesta este punctul de vedere al multor oameni. După cum este scris și în scrisoare: ,,Când am propus teoria relativității, foarte puțini m-au înțeles și ceea ce urmează acum să dezvălui omenirii se va lovi de neînțelegerea și prejudecățile care există în această lume.ˮ

Alte citate de Albert Einstein:

,,Cei mai fericiţi oameni sunt aşa nu pentru că ar avea cele mai bune lucruri, ci pentru că ştiu să aleagă ce-i mai bun din tot ce au.ˮ

,,Fericiţi cei care visează, cei care au idei frumoase, cei tandri, fericiţi cei care rămân copiii sufletului. Fericiţi cei pe care teama nu îi face să renunţe la iubire.ˮ

,,Un om fericit este prea satisfăcut de prezent ca să acorde prea multă atenţie viitorului.ˮ

,,Nu am privit niciodată confortul şi fericirea ca scopuri în sine – numesc un astfel de temei etic idealul cocinei.ˮ

,,Dacă vrei să ai o viaţă fericită, leag-o de un scop, nu de oameni sau lucruri.ˮ

,,Cine nu se lasă minţit, nu ştie ce e fericirea.ˮ

,,Iubirea aduce cu sine multă fericire, mult mai multă decât suferinţa pe care o aduce dorul de cineva.ˮ