Radio Simplu

Ce se întâmplă în organism dacă nu mănâncăm 3 zile. Mihaela Bilic, avertisment: la ce să avem mare grijă

Postul Mare sau Păresimile reprezintă în ortodoxie perioada de pocăință premergătoare Paștilor. Acest post e cel mai lung și durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor. Dar ce se întâmplă în organism dacă nu mănâncăm 3 zile. Mihaela Bilic dezvăluie la ce trebuie să avem mare grijă.

Mulți creștini adoptă și postul de negru de o zi sau chiar de trei zile. Anumiți cercetători sunt de părere că atunci când ținem post negru, adică nu mâncăm, bem doar apă timp de 3 zile, celulele noastre se pot auto-reînnoi mai repede. Cercetătorii sugerează că procesul începe după 18-20 de ore de post și atinge vârful după 48-72 de ore. Procesul de reînnoire celulară ar fi benefică pentru piele, dar și împotriva bolii Alzheimer și a bolilor de inimă. În plus, postul negru ar ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

De altfel, se pare că postul ținut prea mult timp nu este tocmai bun pentru organism. Acest tip de alimentați ar putea cauza carență mare de vitamina B12, susține nutriționistul Mihaela Bilic.

„Suntem în cel mai lung post al anului. Din păcate, postul ținut multă vreme sau dieta vegetariană pe timp lung înseamnă carență mare de vitamina B12. Apare anemia.”, a spus Mihaela Bilic la Pro Tv.

Mihaela Bilic dezvăluie cele mai mari secrete ale Postului Paștelui. La ce alimente trebuie să avem grijă: Nu hrănesc celulele, ci mai degrabă le ruginesc!

”1.Mâncatul excesiv: principiul de bază al postului alimentar este să nu fii sătul, să mănânci cât să supraviețuiești; obiectivul nu este să te îndopi cu produsele permise (“de dulce”), ci să experimentezi senzația de foame.

2.Consumul de produse ultraprocesate, de proastă calitate: ca să fie benefic pentru sănătate, în post trebuie consumate alimente cât mai simplu preparate, cât mai puțin procesate. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este ambalat, bogat în soia și grăsimi vegetale; încercați să gătiți mâncăruri simple, din ingrediente proaspete (ciorbe, ghiveci de legume)

3.Excesul de dulciuri: postul religios nu interzice zahărul, deși este principalul vinovat pentru creșterea stresului oxidativ din organism. Există o mulțime de dulciuri de post care nu hrănesc celulele, ci mai degrabă le “ruginesc”.

4.Excesul de sare și de grăsime prezent în alimentele procesate, care solicită metabolismul și mecanismele de detoxifiere. Atenție, în postul religios strict se limitează inclusiv consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește.

Obiective care trebuie atinse în post

1.Creșterea consumului de produse de origine vegetală, în special legume- cu cat mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine; pigmenții vegetali sunt fitonutrienti benefici pentru organism.

2.Hidratarea optimă care înseamnă consum de apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, zeamă de supă/ciorbă, cafea etc.

3.Respectarea unor pauze alimentare de 5-6 ore între mese, perioadă în care nu trebuie să mâncăm/ronțăim nimic, ca să-i dăm organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară. Postul înseamnă disciplină și foame, este un exercițiu psihologic, nu doar alimentar.

4.Redimensionarea porților și moderația vizavi de cantitatea de mâncare consumată. Produsele de post mâncate pe săturate duc rapid la îngrășat, din făinoase și grăsime organismul face rapid kilograme în plus. Dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te scoli de la masă cu burta plină!”, a explicat Mihaela Bilic.