Radio Simplu

Ce se întâmplă după 15 mai: „Nu ne relaxăm! Aveţi nevoie de declaraţie scrisă”

Klaus Iohannis a făcut declarații despre relaxarea regulilor după încetarea stării de urgenţă, când restricţiile nu vor mai fi impuse. Șeful statului a avut astăzi o ședință de lucru împreună cu premierul României, Ludovic Orban, dar și cu mai mulți miniștri care sunt direct implicați în gestionarea crizei provocată de COVID-19. Șeful DSU, Raed Arafat, nu a lipsit de la această întâlnire importantă.

Klaus Iohannis, declarații privind regulile din starea de alertă
Joi, 14 mai, este ultima zi din starea de urgență decretată pe teritoriul României din cauza epidemiei de coronavirus, iar de vineri, 15 mai, țara noastră va intra în starea de alertă. Lumea nu va mai fi ca înainte de pandemie…

“Dragi români, epidemia COVID-19 este printre noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem foarte rapid de numărul de 1000 de victime ale acestei epidemii. Foarte mulţi români se întreabă şi ne întreabă ce se schimbă după 15 mai, ce nu se schimbă, ce noutăți avem pentru ei.

În primul rând, aş menţiona ce devine obligatoriu din 15 mai. Sunt lucruri foarte simple, dar importante. Devine obligatoriu portul măştii care acoperă gura şi nasul în spaţii interioare, de exemplu când mergem la magazin sau când mergem să cumpărăm alimente (…). Deci, în interior, masca este obligatorie! Este obligatorie păstrarea în mijloacele de transport în comun. Distanța obligatorie este de un metru și jumătate. Igiena mâinilor devine obligatorie și este extrem de importantă. Trebuie să ne spălăm des pe mâini (…).

Ce se redeschide? Se vorbește atât de mult despre relaxare (…). Se redeschide parțial comerțul. Se pot deschide magazinele care au acces direct din stradă. Se redeschid saloanele de îngrijire personală, se redeschid muzeele. Recomandăm autorităților locale să redeschidă parcurile începând din 15 mai.

La ce se renunță? (…). Se renunță la obligația de a sta acasă și se renunță la declarația pe propria răspundere. Putem să ne deplasăm în interiorul localității în care locuim, fără să avem nevoie de declarație. (…). Totuși, nu trebuie să exagerăm, trebuie să renunțăm la deplasările care nu sunt urgente.

Este interzisă plecarea în afara localităților. Desigur, există excepții care vor fi prezentate (…). Sunt excepţii naturale, de exemplu cine merge la serviciu, pentru muncile agricole, pentru sporturi individuale, de exemplu mersul cu bicicleta, totuşi, când ieşim din localitate este nevoie de o declaraţie. De exemplu, dacă vă deplasaţi din Bucureşti într-un oraş din provincie, aveţi nevoie de o declaraţie scrisă. Pentru interiorul zonei metropolitane nu va fi nevoie de declaraţie (…)”, a declarat președintele României.

Klaus Iohannis: “Serviciile religioase cu credincioşi vor fi reluate în condiţii speciale! Nu se reiau competițiile sportive”
“Serviciile religioase cu credincioşi vor fi reluate în condiţii speciale, în prima fază în curtea Bisericii, în exterior. Credincioşii vor purta obligatoriu mască şi vor păstra dsitanţad e un metru şi jumătate. În a doua şi a treia etapă, aceste condiţii vor fi evident rediscutate, dar este improtant să facem un prim pas pentru a face posibile serviciile religioase, dar doar în aer liber.

Vreau să mulţumesc şi să apreciez munca celor din prima linie. Astăzi, în mod secial felicitări asistenţilor medicali, fiindcă este ziua lor internaţională.

Pentru sportivi avem două situaţii. Profesioniştii îşi pot relua cantonamentele în condiţii speciale, însă competiţiile sportive nu vor fi reluate acum, în prima etapă. Pentru sportivii amatori este posibil să îşi reia activitatea doar acolo unde se poate face sport individual, numai în aer liber.

În final, mă adresez Parlamentului care are în lucru o lege care reglementează activităţile, restricţiile în această perioadă. Este nevoie urgentă de această lege şi solicit acestora să ia o decizie cu maximă celeritate”, a mai afirmat Klaus Iohannis azi în cadrul conferinței de presă susținută astăzi, puțin după ora 17:00.