Radio Simplu

Ce se întâmplă cu norul de fum din incendiul de la Cernobîl? Va afecta sau nu România?

Incendiul de vegetație care a izbucnit pe data de 4 aprilie 2020 în zona Cernobîl și s-a extins pe aproximativ 35 de hectare, a ajuns aproape de platforma care acoperă reactorul nuclear distrus de explozia din 1986. Incendiul de vegetație, care ar fi pornit după ce un tânăr în vârstă de 27 de ani a dat foc „pentru a se distra” și nu a mai reușit să stăpânească flăcările, s-a extins în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl. Valorile radioactive din aer ar fi crescut din cauza pădurile contaminate din jur, deși autoritățile ucrainiene au asigurat faptul că nu s-au depășit limitele de avertizare. Norul de fum din incendiu de la Cernobîl nu ajunge în România Vestea că incendiul de la Cernobîl s-a extins, în ciuda eforturilor a peste 400 de pompieri care se luptă cu flăcările, a produs îngrijorare și în țările din vecinătatea Ucrainei. Printre ele se află și România, dar specialiștii ANM au transmis că norul de fum nu va ajunge deasupra țării noastre.

Potrivit simulărilor modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie „în cursul zilei de marți, 14 aprilie și în prima parte a nopții de 14/15 aprilie, direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord către sud, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa.” Din a doua parte a nopții de 14 – 15 aprilie, „circulația aerului se va reorienta și se va realiza predominant dinspre vest către est – sud-est apoi spre nord-est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de îndepartare către estul Ucrainei și apoi spre Rusia”, a mai precizat ANM. Și Ministerul Mediul a transmis că radioactivitatea mediului este monitorizată permanent și nu s-au produs modificări semnificative, ceea ce înseamnă că românii nu au motive de îngrijorare.

Administraţia Naţională de Meteorologie: Norul de fum de la Cernobîl nu se îndreaptă spre România

În contextul în care incendiul izbucnit şi scăpat de sub control în Ucraina a ajuns la 2 km de fosta centrală atomică de la Cernobîl, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) vine cu precizări privind deplasarea norului de fum din zona problematică.
ANM anunţă că, potrivit datelor sale, norul de fum provocat de incendiul din apropierea fostei centrale nucleare de la Cernobîl, Ucraina, nu se îndreaptă spre România. Meteorologii au calculat direcţia vântului pe baza datelor pentru perioada 14-16 aprilie, determinând că norul de fum nu va afecta ţara noastră.
„În cursul zilei de marţi, 14 aprilie şi în prima parte a nopţii de 14/15 aprilie, direcţia dominantă a vântului va fi dinspre nord către sud, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa. Ulterior, din a doua parte a nopţii de 14/15 aprilie, circulaţia aerului se va reorienta şi se va realiza predominant dinspre vest către est-sud-est apoi spre nord-est, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de îndepartare către estul Ucrainei şi apoi spre Rusia”, se arată într-un comunicat ANM.
Incendiul s-a declanşat în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl în 4 aprilie 2020 şi s-a extins pe aproximativ 35 hectare. „Avem veşti proaste: nivelul de radioactivitate este mai mare decât normalul în centrul incendiului”, preciza, pe 5 aprilie, pe Facebook, Egor Firsov, care conduce serviciul de inspecţie ecologică.
Chiar şi acum zona din jurul Cernobîlului este cuprinsă de flăcări puternice şi un nor de fum s-a ridicat deasupra scutului special de protecţie, peste carcasa reactorului nuclear al unităţii 4 din Cernobîl, locul celui mai grav dezastru nuclear din istorie.
Pe de altă parte, autorităţile ucrainene au dezminţit  zvonurile care sugerează că incendiul ar fi cauzat creşteri radioactive în apropiere de fosta centrală nucleară. Serviciul de urgenţă al Ucrainei, a declarat luni că incendiul a fost „dificil”, dar a cerut calm, spunând că toate nivelurile de radiaţii din Kiev, capitala Ucrainei, sunt normale şi cerând oamenilor să nu asculte „mesaje apocaliptice”.