Radio Simplu

CE SALARIU AVEA, DE FAPT, NICOLAE CEAUȘESCU. FOSTUL PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI CÂȘTIGA 1200 DE DOLARI LA CURSUL MONEDEI AMERICANE DIN ANII 80

Despre viața și moartea lui Nicolae Ceaușescu s-a vorbit mult, însă unul dintre aspectele cele mai dezbătute a fost legat de averea uriașă pe care se presupune că liderul comunist o adunase. Deși mulți spuneau că acesta ar fi fost extrem de bogat, se pare că salariul pe care îl primea era cel mai mic din lume. Cât încasa Nicolae Ceaușescu pentru funcția de conducere?

Nicolae Ceaușescu a fost unul dintre cei mai controversați lideri români, acesta fiind executat în decembrie 1989 în timpul Revoluției. În urma lui au rămas numeroase întrebări, multe mituri și o mulțime de secrete. Unul dintre punctele rămase ne rezolvate are legătură cu averea pe care liderul comunist o deținea, dar și salariul pe care îl încasa. Însă, Petre Gigea, fost ministru de Finanţe şi consilier personal al dictatorului comunist, a făcut lumină în acest caz.

Ce salariu încasa Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu a fost considerat extrem de bogat, în multe analize estimându-se că se bucura de o avere netă de miliarde de dolari. Însă, cu toate că a fost considerat unul dintre președinții cu cea mai mare avere din lume la perioada respectivă, Petre Gigea mărturisea că lucrurile stăteau diferit.

Potrivit spuselor acestuia, Nicolae Ceaușescu ar fi încasat cel mai mic salariu din lume, comparativ cu alți lideri de stat.

„Ceaușescu avea 12.000 de lei salariul și 3.000 de lei de indemnizație de conducere. În total, 15.000 de lei. Asta era net ce primea el în plic. Aproape 800 de dolari. Era cel mai mic salariu din lume de președinte.

Și, bineînțeles că, de la el, pornea câte o mie, câte o mie, în jos, funcțiile respective. Adjunctul meu mi-a trecut la președintele României 20.000 de lei. Adică un salt de 5 mii. După aceea, prim-ministrul 19.000 de lei, vice prim-ministrul 18.000 de lei, ministrul 17.000 ș.a.m.d. Deci toată lumea câștiga în funcție de președinte

El se uita și zice: «20.000…bani mulți, nu se poate». În zic, dumneavoastră aveți cel mai mic salariu din lume… «Mă, știu, mă, dar, totuși, 20.000 nu se poate, e mult». Pune mâna pe stilou și zice: «Uite!» Taie 15.000 și trece 16.000 de lei”, a povestit Petre Gigea, în cadrul unui interviu în 2019.

Deși se pare că Nicolae Ceaușescu nu încasa atât de mulți bani, salariul său oficial era de 18.000 lei, aproximativ 1.200 dolari la cursul oficial de schimb din 1989.

Așadar, potrivit spuselor lui Petre Gigea, Nicolae Ceaușescu se alagea cu 800 de dolari, însă consoarta lui încasa ceva mai mult. Aceasta primea 14.900 lei, în calitate de prim viceprim-ministru, dar și 5.900 lei lunar pentru funcția de director al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie. Așadar, Elena Ceaușescu avea un venit de aproape 20.800 lei, puțin peste 1.000 de dolari.

Sursa: cancan.ro