Radio Simplu

Ce să faci pe 8 noiembrie, de Sfinții Mihai și Gavriil ca să îți meargă bine tot restul anului

Pe data de 8 noiembrie, Biserica praznuieste pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil si soborul ingerilor prezenti in jurul Arhanghelului Mihail dupa alungarea ingerilor cazuti.

Sfântul Arhanghel Mihail apare în majoritatea icoanelor cu o sabie de foc în mână. Numele său înseamnă în ebraica veche „Cine este Dumnezeu?”, iar legendele spun că acesta asistă la Judecata de Apoi. Se mai spune și că arhanghelul Mihail veghează la căpătâiul oamenilor atunci când vine vremea ca ei să înceteze din viață.

Sfâtnul Arhanghel Gavriil (Gavril, Gabriel) este cel care a vestit nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și a Mântuitorului Iisus Hristos. El apare în icoane ținând un crin alb în mână și se spune despre el că este îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu.

Ziua Sfinților Mihail și Gavril este încărcată de tradiții și obiceiuri din popor.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Tradiții și obiceiuri

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci astăzi este să aprinzi lumânări atțt pentru cei vii, cât și pentru cei trecuți în neființă. De asemenea în aceast zi nu este indicat să faci treabă în gospodărie sau curățenie în casă, pentru că este mare păcat. Este o zi care trebuie cinstită doar prin rugăciune si odihnă. Nu se face nici mâncare și nici nu se spală rufe.

În cele mai multe zone din țară azi se amestecă berbecii cu oile, iar femeile fac o turtă care este aruncată între oi pentru a afla dacă oile vor făta fără probleme în acel an. Dacă turta cade cu fața în sus este semn bun.

Se dă astăzi de pomană pentru cei care nu mai sunt printre noi. Este bine să pregătiți colivă de grâu, colaci împletiți sau plăcinte. Este foarte important ca bunătățile date de pomană să fie pregătite în casă, chiar de voi. Alături se dă și vin sau untdelemn.