Dansul african a jucat un rol extrem de important in formarea culturii triburilor. Acestea nu doar ca ajuta la consolidarea legaturilor dintre membrii tribului, dar creeaza divertisment, transmite emotii si sarbatoreste fel de fel de ritualuri.
Istoricul dansului african
Dansul african se diferentiaza prin extrem de multe aspecte de celelalte traditii de dans din intraga lume.
Dupa cum a explicat si Muzeul National de Arta din Africa, acest lucru inseamna ca organismul dansatorului este segmentat in zone separate de miscare, fiecare zona fiind capabila sa se deplaseze simultan pe ritmuri diferite de muzica.
Aceste miscari sunt cunoscute ca fiind extrem de greu de stapanit datorita faptului ca au parte de o complexitate deosebita.
Majoritatea satelor din Africa au avut un „maestru de dans” care a invatat intregii membrii ai tribului inca de la o varsta frageda sa efectueze diverse miscari.
A fost si inca este extrem de important ca dansurile sa fie realizate exact in maniera in care au fost invatate, fara a lasa loc improvizatiei si a ornamentelor de orice fel.
Masaii sunt cunoscuti pentru sariturile frecvente pe care le fac in aer, in schimb Kalabarii scot in evidenta miscarile din solduri
In toate cazurile unduirile sunt bazate pe o precizie maxima iar cel mai probabil dansurile pe care le vedeti acum realizate te africani, erau dansate in aceeasi maniera si cu secole in urma.
Importanta muzicii in dansul african
Tobele reprezinta principala modalitate de a seta starea de spirit de sarbatoare si de a face toti membrii triburilor sa se adune impreuna ca o comunitate.
Cu toate acestea, mai sunt si alte instrumente folosite de africani in moment de sarbatoare, printre acestea numarandu-se:
In calitate de dansatori, acestia isi transpun sentimentele in miscari de dans perfect combinate cu ritmul muzicii. Sunetele si ritmurile acesteia sunt cele care ofera pulsul dansului, de aceea muzica si dansul sunt considerate inseparabile.
Grupul Alokli Africii de Vest spre exemplu efectueaza forme de dans istorice, sociale si ritualice pe toata suprafata Coastei de Fildes, astfel ilustrand o varietate larga de forme de dans.
Cele mai populare stiluri de dans africane
Ndlamu;
Adumu;
Kpanlogo;
Umteyo;
Mohobelo;
Jurusamera;
Yankadi si Macru (stiluri de dans similare);
Moribayasa;
Agbekor;
Agahu;
Muchongoyo.