Radio Simplu

Ce limbă vorbesc românii?

Vi se pare imposibil ca un român să nu ştie în ce ţară trăieşte? Nu este

Pare de-a dreptul imposibil ca în prezent să mai existe români care să nu ştie cum se numeşte ţara în care trăiesc. Jurnalistul Răzvan Anghelescu, cunoscut publicului pentru rubrica Vax Populi, a întâlnit câţiva conaţionali ale căror răspunsuri la întrebarea „Cum se numeşte ţara noastră?” par desprinse dintr-o comedie proastă.

Un vox populi realizat de jurnalistul Răzvan Anghelescu arată că există români care nu ştiu răspunsul la întrebarea „Cum se numeşte ţara noastră?”. “M-aţi lua aşa prin surprindere. Nu prea le am cu istoria. Păi, capitala este Bucureştiul şi ţara nu ştiu ce să spun. Aşa în mare nu prea mai ştiu. M-aţi lua aşa prin surprindere şi nu mi-am dat seama despre ce e vorba”, i-a spus o femei jurnalistului.

Aceasta nu este singura care nu a putut să răspundă la această întrebare, care pentru unii dintre noi poate părea banală. “Ceva, ceva cunosc, dar nu îmi vine acum”, a răspuns un bărbat, în timp ce o altă femeie a spus: “Nu ştiu. Dacă nu îi învaţă la şcoală”.

“Nu ştiu, mama, că sunt şi bolnavă”, a fost replica pe care o altă femeie i-a dat-o jurnalistului la întrebarea „Cum se numeşte ţara noastră”.

Răzvan Anghelescu a compilat toate aceste răspunsuri şi a realizat un videoclip pe care l-a postat pe You Tube. În cele trei minute, cât durează clipul, din cele nouă persoane pe care le-a intervievat o singură persoană a ştiut răspunsul: România. Video-ul a fost postat pe canalul de YouTube al jurnalistul în urmă cu o zi, iar în 24 de ore peste 5.000 de vizualizări.

Pentru aceia care pun la îndoială veridicatea acestui videoclip sau a altora din aceaşi serie, Răzvan Aanghelescu a făcut o precizare: „Nu mai insistaţi pe ideea că e fake. Pentru că nu e. E clar că aleg anumite personaje. Accept să mă înjuraţi pe tema asta. Sau pe altele. Dar nu bateţi câmpii cu ideea că e aranjat. Nu e. N-am dat NICIODATĂ nici un leu pentru nici un interviu. Şi am făcut sute. Şi n-am făcut un sondaj de opinie pe banii statului, ca să iau păreri din toată ţara. E un amărât de clip. Nu aşa sunt toţi românii. Logic, nu?”, comentează Răzvan Anghelescu, realizatorul rubricii Vax Populi, pe canalul său de Youtube.

SITUAȚIE SIMILARĂ ȘI LA ÎNTREBAREA – Ce limbă vorbesc românii?

Limba română este folosită oficial în 20 de ţări. Pe ce loc se află în topul celor mai vorbite limbi din lume?

Ethnologue – Languages of the World a publicat în cadrul celei de a 16-a ediţii topul celor mai vorbite limbi din lume.

Clasificarea ţine cont de numărul de vorbitori nativi, care au ca limbă maternă respectiva limbă, dar şi de numărul de state în care o limbă este vorbită oficial.Asta înseamnă că ea este declarată limbă oficială sau că este recunoscută drept limbă a minorităţilor sau a imigranţilor.

Astfel, pe primul loc este chineza, cu peste 1,2 miliarde de vorbitori, limba fiind vorbită în 31 de ţări. Urmează spaniola, cu 329 de milioane de vorbitori în 44 de ţări şi engleza cu 328 de milioane de vorbitori nativi, limba fiind vorbită în 112 state.

Pe următoarele locuri se clasează: araba, hindi, bengaleza, portugheza, rusa, japoneza şi germana.

Limba română ocupă locul 40 în clasament, cu aproximativ 23,4 milioane de vorbitori nativi. Limba, cu toate dialectele ei, este vorbită oficial în 20 de ţări: Australia, Azerbaidjan, Canada, Croaţia, Cehia, Finlanda, Ungaria, Israel, Kazakhstan, Kârgâzstan, Moldova, Mozambic, Rusia, Serbia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina, Statele Unite, Uzbekistan.

Ethnologue – Languages of the World este o enciclopedie online care prezintă date despre cele 6.909 limbi vorbite în prezent în întreaga lume.

Ultima ediţie a fost publicată în anul 2013, însă topul celor mai vorbite limbi din lume a fost realizat în cadrul celei de a 16-a ediţii, în anul 2009.