Radio Simplu

Ce înseamnă bogdaproste și care este originea expresiei

„Bogdaproste” sau „bodaproste” este expresia folosită adesea de creștinii ortodocși drept semn de mulțumire în momentul în care primesc ceva de pomană. Vezi ce înseamnă bogdaproste și care este originea expresiei.

În Biserica Ortodoxă unul dintre cele mai răspândite obiceiuri este acela de a pomeni morții, iar expresia bogdaproste este folosită drept o formă de recunoștință în momentul în care se primește ceva ce a aparținut celui trecut în neființă, imediat cum acestea au fost binecuvântate de preot.

Ce înseamnă bogdaproste În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, expresia bogdaproste este definită astfel: “Cuvânt de mulțumire pentru cel care dă de pomană. Cuvânt prin care se exprimă ușurarea de a fi scăpat de o grijă”. Expresia provine din limba slavă și poate fi tradusă în mai multe forme, dar toate cu același înțeles

De ce dăm de pomană?
Unul dintre cele mai răspândite obiceiuri în Biserica Ortodoxă este cel al pomenirii morţilor. Conform credinței ortodoxe, obiceiul de a da de pomană pentru sufletul celui mort îi păstrează vie memoria și este un fel de ajutor din lumea vie pentru ca decedatului să-i fie iertate multe dintre păcatele săvârșite în perioada în care a trăit.

Din vechime, există credința potrivit căreia se pot da de pomană nu doar mâncare, ci și haine sau alte obiecte care au aparținut celui adormit pe vecie, după ce acestea au fost binecuvântate în prealabil de un preot.

Oamenii dau de pomană încă din cele mai vechi timpuri. Aceste ofrande sunt prezente în riturile legate de „marea trecere” ale multor religii, pe o largă arie geografică, în Europa şi Asia, vechimea lor ajungând pe firul istoriei până chiar în era neoliticului.