Radio Simplu

Ce ii asteapta, de fapt, pe romanii care vor iesi la pensie peste 20 de ani

Toata lumea se intreaba ce se va intampla cu fondul de pensii din Romania peste 20 de ani. Va avea statul bani sa sustina toate cheltuielile? Specialistii au facut o analiza cu privire la acest caz.

Potrivit europalibera.org, specialistii trag semnale de alarma cu privire la viitorul pensionarilor: peste 20 – 30 de ani, Romania va avea o populatie mai mica, mai imbatranita, cu mai multi pensionari decat salariati, iar pensiile de la stat ar putea sa fie prea mici pentru a reprezenta un sprijin real la batranete.

Din aceasta cauza, multi romani risca sa fie condamnati la saracie, mai ales cei care nu au posibilitatea sa acceseze un fond de pensii private.

Adrian Codirlasu, presedintele CFA, sustine ca primul val de imposibiliate de plata va veni in perioada 2030 – 2035, cand incepe sa se pensioneze generatia activa actuala, iar numarul de pensionari va creste cu 60.000 – 70.000 de persoane anual.

Varsta de pensionare in Romania

Potrivit legii 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, varsta standard de pensionare in Romania a fost in 2019 de 65 de ani in cazul barbatilor si de aproximativ 61 de ani in cazul femeilor (femeile vor ajunge la varsta standard de pensionare de 63 de ani în 2030).