Statinele sunt medicamente prescrise de medicul tau, concepute pentru a reduce valorile colesterolului. Ele functioneaza prin inhibarea unei enzime necesare pentru a produce colesterolul in ficat.
Insa pe langa statine, exista si alte clase de medicamente care te ajuta sa scazi colesterolul din sange.
Tipuri de statine
Exista mai multe tipuri de statine disponibile, iar acestea pot fi:
– statine de intensitate mare: atorvastatina, rosuvastatina
– statine de intensitate moderata: fluvastatina, lovastatina, pitavastatina, pravastatina, simvastatina.
Desi toate statinele functioneaza in acelasi mod, corpul tau poate sa raspunda mai bine la tratamentul cu un anumit tip de statina, in comparatie cu alt tip de medicament. De aceea, este important sa stii ca ai si alte optiuni in privinta tratamentului pentru hipercolesterolemie, daca statinele nu sunt indicate in cazul tau.
Inhibitorii absorbtiei colesterolului
Daca statinele nu sunt o optiune pentru tine sau daca suferi din cauza efectelor adverse ale acestei clase de medicamente, medicul tau iti poate prescrie un medicament diferit pentru a trata colesterolul marit. O alternativa des intalnita este un medicament numit inhibitor al absorbtiei colesterolului.
Aceste medicamente (numite uneori si inhibitori selectivi ai absorbtiei colesterolului) impiedica intestinul subtire sa absoarba in mod corespunzator colesterolul pe care il consumi. Daca acesta nu poate fi absorbit, nu va ajunge in fluxul tau sanguin.
Exista medicamente de acest gen disponibile pe piata, iar substanta activa se numeste ezetimib. Aceste medicamente pot fi combinate cu statinele, pentru a da rezultate mai rapide.
Sechestrantii de acizi biliari
O alta alternativa la statine sunt sechestrantii de acizi biliari sau rezinele. Aceste medicamente functioneaza prin faptul ca se leaga/se lipesc de acizii biliari din intestine, blocand reabsorbtia colesterolului pentru ca acesta sa nu ajunga in fluxul sanguin.
Potrivit expertilor, acestea sunt cele mai vechi medicamente disponibile pentru a trata hipercolesterolemia. Sechestrantii nu sunt la fel de eficienti ca alte medicamente, asa ca de multe ori sunt folositi de persoanele cu valori ale colesterolului care sunt doar usor mai ridicate decat cele normale.
Medicamente pentru trigliceridele crescute
Multi pacienti care au colesterolul marit au, in acelasi timp, si valori mari ale trigliceridelor (un tip de grasime care se gaseste in sangele nostru). Unele medicamente pot sa ajute la scaderea nivelurilor acestui tip de grasime in mod direct. O data ce valorile trigliceridelor sunt reduse, cantitatea de colesterol total este, de cele mai multe ori, scazuta.
Niacina sau vitamina B3 este o varianta prescrisa in mod frecvent pentru trigliceridele crescute. Niacina ajuta la scaderea colesterolului rau din sange (colesterolul LDL) si creste valorile colesterolului bun (HDL).
Niacina este o optiune buna pentru pacientii care nu raspund bine la alte medicamente, deoarece efectele adverse ale acesteia sunt destul de blande.
Alte optiuni
Cand este necesar un tratament mai agresiv pentru a trata trigliceridele crescute, o clasa de medicamente numita fibrati este adeseori prescrisa pacientilor. Totodata, s-a demonstrat ca suplimentele cu acizi grasi Omega-3 – grasimi bune care se gasesc in uleiul de peste – reduc valorile trigliceridelor.
Cum se alege tratamentul potrivit
Cea mai buna optiune de tratament in cazul tau depinde de multi factori – nu uita asta! Inainte ca medicul tau sa aleaga sa iti prescrie o anume clasa de medicamente, el va fi atent la mai multe lucruri. Acesti factori de care medicul tine cont includ: antecedentele medicale ale familiei tale, riscul tau de boala cardiovasculara si stilul tau de viata.
Multi medici prefera sa inceapa prin a recomanda modificari facute la nivelul dietei si activitatii fizice (iti recomanda sa faci mai multa miscare, exercitii fizice, etc.).
In cazul in care aceste modificari nu au un efect suficient de mare asupra nivelului colesterolului, este posibil sa incepi sa iei medicamentele prescrise, pentru a ajuta procesul acesta.