Radio Simplu

Câte zile nu ai voie să speli după Crăciun 2022. Lista activităților care sunt complet interzise de sărbători

Sărbătoarea Crăciunului este însemnată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, astfel că sunt interzise treburile în gospodărie în această zi. Iată câte zile nu ai voie să speli după Crăciun 2022.

De Crăciun 2022, dar și în zilele ce urmează imediat după această mare sărbătoare din calendarul creștin ortodox, românii obișnuiesc să țină cont de tot felul de tradiții, obiceiuri și superstiții.
Iată în ce zile nu se spală rufe după Crăciun, dar și ce alte activități casnice sunt interzise.
Când nu e bine să speli rufe după Crăciun 2022?
Nașterea Domnului sau Crăciunul reprezintă una dintre cele mai importante sărbători de peste an. Este o zi încărcată de magie, o sărbătoare a bucuriei, care este așteptată cu nerăbdare atât de adulți, cât și de copii.Pentru Crăciun, gospodinele fac pregătiri chiar și cu 2-3 săptămâni înainte, totul pentru a se asigura că totul este pus la punct în ziua sărbătorii. Este cunoscut faptul că de Crăciun 2022 nu se spală rufe și nu se fac treburi în gospodărie, fiind o zi specială în calendarul creștin ortodox. Mai mult, având în vedere că și zilele de 26 și 27 decembrie 2022 sunt marcate cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, nici în aceste zile nu se face curățenie, nu se spală rufe, nu se calcă, fiind zile de sărbătoare.

Astfel, potrivit rânduielilor bisericești, este interzis să se spele rufe în zilele în care sunt sărbători cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, ceea ce înseamnă că timp de trei zile nu se spală. Gospodinele pot spăla rufele începând cu data de 28 decembrie.

Reamintim că pe 26 decembrie 2022 este sărbătoare cu cruce roșie, fiind a doua zi de Crăciun.În aceeași zi este sărbătorit și Soborul Maicii Domnului și Sfântul Nicodim de la Tismana.
Pe 27 decembrie 2022 este din nou sărbătoare cu cruce roșie, având în vedere că este sărbătorit Sfântul Ștefan.

Astfel, ultima zi în care se mai pot face treburi în gospodărie și se pot spăla rufe, înainte de Crăciun 2022, este 24 decembrie, mai exact în Ajunul Crăciunului.

În aceste zile de sărbătoare, credincioșii trebuie să își amintească să fie mai buni, mai iertători, astfel că sunt interzise certurile. Se crede că cei care se ceartă de Crăciun sau plâng în această zi de sărbătoare vor avea tot anul motive de supărare.

În ce zile din an nu e bine să speli rufe?
Deși există multe tradiții, obiceiuri și superstiții pe care românii le respectă cu anumite ocazii, atunci când vine vorba despre spălatul rufelor, biserica spune că această activitate este interzisă doar în zilele în care sunt sărbători cu cruce roșie. Nu se spală rufe în astfel de zile, dar nici duminica, aceasta fiind ziua aleasă de Dumnezeu pentru odihnă. În restul anului, credincioșii pot spăla rufe, pot face curățenie sau diferite treburi în gospodărie. În zilele de sărbătoare, creștinii ortodocși ar trebui să își dedice timpul rugăciunii și odihnei, acesta fiind motivul pentru care nu se spală rufe sau nu se face curățenie.