Radio Simplu

Cât de ușor se poate ajunge la accident vascular chiar de la o simplă ceartă?

Un anevrism este, de fapt, slăbirea peretelui arterial care determină dilatarea vasului de sânge ce duce la ruperea lui, astfel provocându-se hemoragia.

În general, vasele de sânge au legătură cu informaţia, cu modul în care ştim să acceptăm sau nu o informaţie nouă, care ne poate schimba viziunea despre viaţă sau chiar viaţa întreagă.

Aceste informaţii circulă liber pe lângă urechile noastre, fie că vrem, fie că nu

Trăim într-o epocă a exploziei de nou şi se cere o rapidă adaptare, de fapt, se cere o capacitate mai mare de asimilare şi înţelegere a tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Unii fac faţă, alţii au încă acea inerţie pe care nu au reuşit să o învingă.

Tocmai această inerţie, această respingere, creează o energie foarte puternică orientată spre « circuitele » noastre, adică spre sistemul sanguin şi care ar putea face ca acestea să « explodeze » datorită presiunii exercitate de respingere.

O viaţă monotonă ne-ar putea bloca sistemul circulator

De obicei, ne place să trăim într-un anumit confort. Acest confort nu se referă doar la partea materială, ci şi şi la cea emoţională. Nu ne place să ieşim din zona în care suntem obişnuiţi, pentru că această ieşire înseamnă un efort, în primul rând, de adaptare.

Pe urmă, intervin atâtea schimbări încât nu credem că am putea face faţă. Această mentalitate nu ne aduce nimic bun. Avem nevoie de o mai mare deschidere spre lume, spre informaţie, spre viaţă, în general. Sigur că este mult mai simplu să trăim la limita între agitaţie şi linişte şi este normal să preferăm liniştea şi pacea.

Dar, aşa cum am spus mai sus, câteodată se impune să ieşim din limitele în care am trăit atâţia ani, în care nu s-a întâmplat nimic sau nu mare lucru. Vedem în jur oameni care au acest curaj şi ei sunt de admirat, oricare ar fi riscurile pe care şi le asumă.

Dacă rămânem blocaţi în starea în care suntem, nu putem vedea şi altceva decât ceea ce tot vedem de atâţia ani. Acest blocaj se transmite şi corpului, în cazul de faţă, sistemului sanguin, pentru că ceea ce gândim şi cum acţionam are urmări fizice benefice sau nu.

O mică ceartă ar putea duce la un accident vascular

Poate că această perspectivă poate părea sumbră pentru cei care nu sunt obişnuiţi să fie contrazişi sau să aibă de a face cu oameni care nu cedează aşa de uşor. Acei oameni au un anumit punct de vedere pe care vor să şi-l impună pentru că aşa au fost învăţaţi să trăiască şi nu pot accepta şi opinia celorlalţi, adică nu ştiu ce înseamnă să fie flexibili.

Această flexibilitate face parte din procesul de acceptare, cu care nu au fost obişnuiţi. « Circuitele » presate de energia negativă nu rezistă la prea multe conflicte şi… cedează. Acesta poate fi un accident vascular, de mică sau de mare intensitate, depinde de vasul care a cedat presiunii.

Pentru a nu avea asemenea neplăceri, este bine să acceptăm că şi alţii pot avea dreptate şi că ideile noi ne pot ajuta, dacă suntem deschişi spre ele.

Viaţa în confort este plăcută, însă nu întotdeauna…

10 Lucruri care te tin departe de un accident vascular cerebral

1. Renunţă la fumat. După 2 ani de renunţare la fumat, riscul de a suferi un AVC se reduce cu 50%. După 5 ani de la renunţarea la ţigări, probabilitatea de apariţie a atacului cerebral este comparabilă cu cea a unei persoane care nu a fumat niciodată.

2. Tratează-ţi hipertensiunea, cu menţinerea unor valori sub 140/90 mmHg. Tensiunea crescută suprasolicită pereţii arterelor, scăzându-se rezistenţa.

3. Ţine colesterolul sub control. Nivelul crescut al colesterolului favorizează atacul cerebral, pentru că duce la apariţia aterosclerozei. Plăcile de aterom pot duce şa formarea unui cheag de sânge care îngustează sau astupă vasele. Valorile colesterolului total trebuie să fie sub 180 mg/dl şi ale colesterolului LDL sub 130 mg/dl.

4. Dacă eşti diagnosticat cu diabet zaharat, respectă tratamentul şi regimul indicate de medic. Diabetul se numără printre factorii favorizanţi ai accidentului vascular.

5. Dacă ai peste 40 de ani, fă-ţi anual controale cardiologice, pentru depistarea unor posibile probleme precum fibrilaţia atrială, care cresc riscul de AVC.

6. Fă mişcare zilnic! Ştiai că sedentarii au un risc dublu de a suferi un AVC? Prin 30 de minute de mişcare zilnică poţi preveni atât atacul cerebral, cât şi infarctul. Dacă nu îţi place sportul, chiar şi o oră de mers pe zi este suficientă.

7. Menţine-ţi greutatea normală. Obezitatea este asociată cu apariţia AVC de tip ischemic (în cazul femeilor obeze, acest risc este de 130% mai mare în comparaţie cu cele cu greutatea normală). Dacă eşti supraponderal sau obez alege cea mai potrivită metodă de slăbire cu ajutorul unui medic, mai ales dacă suferi de boli cronice.

8. Mănâncă echilibrat, fără exces de grăsimi, sare şi dulciuri. Mizează pe fructe, legume, peşte gras, cereale integrale şi ulei de măsline.

9. Evită consumul excesiv de alcool.

10. Încearcă să elimini situaţiile tensionante. Stresul accelerează ritmul cardiac şi, implicit, tensiunea arterială.