Radio Simplu

Carota diamantata vs. disc diamantat – deosebiri

Indiferent ca vorbim despre carota diamantata sau disc diamantat, ambele sunt folosite intr-o multime de proiecte care implica gaurirea si taierea diverselor materiale, asa cum este betonul. Chiar daca dispun de caracteristici similare, intre cele doua unelte exista deosebiri considerabile. Mai departe, vei descoperi ce sunt carota diamantata si discul diamantat, pentru ce anume se folosesc si prin ce se deosebesc.

Carota diamantata

Carota diamantata este folosita pentru gaurirea diverselor materiale. Ea este produsa dintr-un tub de otel diamantat, asezat pe un ax rotativ si poate fi utilizata atat pentru gaurirea pe plan vertical, cat si pe orizontal. In timpul lucrarii, temperatura acesteia este monitorizata prin intermediul apei. Dar nu doar acesta este rolul apei, ci si acela de a diminua volumul de praf.

Spre deosebire de alte metode, gaurirea cu ajutorul carotei diamantate se realizeaza mult mai rapid si mai eficient, dar si mai precis. Poti folosi aceasta unealta pentru taierea otelului, a betonului, a zidariei, dar si a asfaltului. Mai mult decat atat, tehnica taierii cu carota diamantata nu produce zgomot, este sigura si reprezinta o optiune apreciata de specialistii in constructii.

Un alt beneficiu oferit de carota diamantata in constructii este reprezentat de eliminarea riscului de aparitia a fracturilor in structura. Daca alegi sa folosesti aceasta unealta, vei avea parte de deschideri exacte, clare si curate, fara a mai necesita reparatii sau finisari.

Iata ce alte avantaje mai prezinta acest tip de carote:

  • Este usor de transportat, datorita dimensiunilor si greutatii sale;
  • Este versatila, putand taia la aproximativ orice adancime;
  • Poate fi folosita atat pentru taiere uscata, cat si pentru cea umeda;
  • Procesul de gaurire cu aceasta unealta poate rula pe numeroase surse de alimentare.

Disc diamantat

Discul diamantat este folosit in procesul de taiere si slefuire. Acesta este realizat din otel, iar pe margine se afla fante diamantate. „Dintii de taiere” ai discului sunt, de fapt, segmentele de diamant, realizate in urma incalzirii si presarii intr-o matrita a cristalelor de diamant si a pudrei de metal. Ulterior, aceste segmente se sudeaza pe miezul de otel. Exista mai multe tipuri de margini: dintate, crestate sau simple.

Materialele care pot fi taiate cu ajutorul discului diamantat sunt:

  • Beton;
  • Piatra;
  • Asfalt;
  • Sarma de metal;
  • Ceramica;

In comparatie cu unealta prezentata anterior, discul diamantat nu taie, ci macina materialul prin frecarea cu matricea diamantata. Cristalele de diamant elimina materialul prin procesul de zgariere sau lovire. Prin urmare, acest procedeu descompune particulele diamantate si le sparge in numeroase bucati de dimensiuni mici.

Asadar, acum ca ai aflat pentru ce se utilizeaza carotele si discurile diamantate, nu iti ramane decat sa decizi care din ele s-ar potrivi proiectului tau. Gasesti o gama variata in magazinul online Disc-Beton.ro.