Radio Simplu

Cariera lui Ilie Dumitrescu

De-a lungul timpului, Romania a dat lumii fotbalului numerosi fotbalisti cu cariere impresionante.

Numai ca acele vremuri par sa fi apus de ceva vreme si tot mai putini jucatori romani se pot lauda cu transferuri la echipe importante, asa ca astazi nu ne mai ramane decat sa ne amintim cu nostalgie de jucatorii pe care i-am avut odinioara.

Ilie Dumitrescu este unul dintre ei, asa ca in acest articol ne propunem sa discutam despre cariera acestuia. Iti doresti sa afli la ce echipe a jucat Ilie Dumitrescu? Continua sa citesti articolul nostru si le vei descoperi!

Debutul in fotbal

Ilie Dumitrescu este cunoscut pentru legaturile sale cu clubul Steaua, acesta descoperind fotbalul in curtea acestui club de fotbal. Mai tarziu, a inceput sa imbrace tricoul de fotbal al echipei de seniori iar debutul a fost unul de succes, jucand intr-un meci la Ramnicu Valcea, meci castigat cu 4-0.

Cu toate acestea, mai apoi Ilie Dumitrescu mai juca doar un singur meci, impotriva Universitatii Craiova.

Steaua decide sa il dea imprumut la FC Olt Scornicesti, acolo unde urma sa primeasca mai multe sanse pentru a-si demonstra talentul. La aceasta echipa bifeaza 33 de meciuri din 34 si marcheaza un gol ca fundas stanga.

Revine la Steaua in sezonul 1988 – 1989 acolo unde joaca ca titular. Inca de la debut, acesta face impresie buna, marcand doua goluri impotriva echipei FC Brasov.

Pentru Steaua, Ilie Dumitrescu a bifat 172 de aparitii, inscriind un total de 74 de goluri in tricoul acestei echipe.

Participarea la Campionatul Mondial 1990

Ilie Dumitrescu a reusit sa impresioneze in meciurile jucate la Steaua, asa ca a fost selectionat pentru echipa nationala de fotbal a Romaniei pentru Campionatul Mondial din 1990.

Chiar daca in meciurile amicale a bifat mai multe minute pentru nationala de fotbal a Romaniei, la Campionatul Mondial din 1990 nu primeste foarte multe sanse.

Doar 4 minute a jucat Ilie Dumitrescu in meciul cu URSS si 38 de minute in partida impotriva Camerunului, meci in care ofera o pasa de gol.

Mai tarziu, la preliminariile campionatului mondial 1994, Ilie Dumitrescu joaca tot mai mult, reusind sa marcheze 4 goluri in 7 meciuri, calificarea fiindu-i datorata in foarte mare masura.

Odata cu evolutiile bune de la nationala, mai multe cluburi din Europa pun ochii pe jucatorul roman, urmand ca Ilie Dumitrescu sa prinda transferul carierei.

Transferul la Tottenham

Dupa Cupa Mondiala din 1994, Ilie Dumitrescu devine cel mai scump jucator transferat din Romania, Tottenham platind pentru el nu mai putin de 4.3 milioane de dolari. De altfel, transferul in Anglia parea a fi de bun augur pentru jucatorul roman, care inca de la debut era declarat „omul meciului”, obtinand victoria cu scorul 4-3 impotriva lui Sheffield Wednesday.

Cu toate acestea, la Tottenham nu a bifat mai mult de 18 aparitii, marcand 4 goluri.

Ilie Dumitrescu la Sevilla

Odata cu numirea antrenorului Gerry Francis, Ilie Dumitrescu primeste tot mai putine sanse, asa ca in urma unui scandal, acesta este transferat la FC Sevilla.

Chiar daca impresioneaza in cele 13 partide, marcand un gol, Sevilla nu isi permite sa il cumpere pe roman, asa ca acesta se intoarce in Anglia, acolo unde joaca pentru West Ham.

La West Ham Ilie Dumitrescu a jucat doar 10 meciuri, prelungirea contractului fiind imposibila din cauza problemelor cu permisul de munca.

Finalul de cariera

In 1996 Ilie Dumitrescu devine jucator liber de contract, asa ca decide sa plece in Mexic, acolo unde a jucat pentru Club America. Nu a jucat foarte multe meciuri pentru noua sa echipa, asa ca decide sa joace pentru rivala Atlante in sezonul 1997 – 1998.

Pentru CF Atlante din Cancun, joaca 27 de meciuri si marcheaza 3 goluri, insa aventura sa in Mexic se incheie in 1998.

Finalul de cariera il are la Steaua, jucand doar doua luni, timp suficient pentru a marca 3 goluri in cele 7 meciuri jucate pentru clubul care l-a lansat in fotbalul mare.

Chiar daca astazi il vezi adesea in emisiunile sportive dar si prin reclame, prezentandu-ti cine stie ce bonus gratuit la Superbet, nu trebuie sa uitam ca Ilie Dumitrescu a fost un jucator roman foarte important.

Prin urmare, speram ca articolul nostru ti-a fost de ajutor pentru a descoperi mai multe informatii despre cariera acestuia.