Radio Simplu

Care sunt consecintele plasticului nereciclat asupra sanatatii noastre

Plasticul sau altfel spus aditivii chimici din compozitia acestuia au efecte devastatoarea asupra mediului, dar mai ales asupra sanatatii noastre. Subiectul acesta vizeaza intreaga lume, iar Parlamentul European a afirmat ca, incepand cu anul 2021, toate produsele din plastic vor fi complet interzise in Uniunea Europeana. In prezent, conform studiilor, plasticul reprezinta 70% din deseurile marine.

Produsele ce sunt realizate din plastic, de exemplu paie, pungi, pahare, tacamuri si farfuriile de unica folosinta vor fi interzise chiar si in Romania. Schimbarea a fost deja adoptata de cateva lanturi de restaurante si cafenele din Europa, care au renuntat la paiele de unica folosinta ce aveau in componenta BPA, o substanta foarte toxica ce poate provoca o multime de afectiuni.

Afectiuni provocate de produsele din plastic

Este dovedit stiintific ca plasticul nereciclat poate afecta serios sanatatea. Produsele realizate din PET pot fi gazde primitoare pentru dezvoltarea bacteriilor, iar din cauza faptului ca pot elibera metale grele, pot adduce modificari hormonale in corpul uman. Expunerea pe o lunga perioada de timp la DEHA ( substanta chimica ce transforma plasticul intr-un material mai flexibil) isi poate amprenta asupra sistemului nervos central si a mai multor organe interne precum rinichi, ficat sau plamani. In unele cazuri, poate duce la scaderi bruste in greutate si chiar la favorizarea cancerului.

Cum ne protejam eficient de efectele negative ale plasticului

Una dintre cele mai importante metode prin care ne putem apara sanatatea este reciclarea plasticului. Plasticul nu reprezinta un pericol atat timp cat il predam unui centru de colectare si reciclare plastic care sa il valorifice in siguranta. Alte metode eficiente:

  • Foloseste produsele de unica folosinta doar o singura data.
  • Incearca sa inlocuiesti plasticul cu sticla, de exemplu achizitioneaza apa la sticla de sticla.
  • Evita sa reincalzesti mancarea in recipiente din plastic, mai ales atunci cand folosesti cuptorul cu microunde. La temperaturi ridicate, acestea pot elibera substante care sunt extrem de toxice pentru organismul uman.
  • Achizitioneaza produse cu ambalaj de plastic doar daca observi pe eticheta simbolul de reciclare.

Concluzie

Multe produse de plastic prezente pe piata au in componenta lor substante chimice care pot genera probleme grave in organism. Avand in vedere ca in momentul de fata, renuntarea definitiva la plastic nu este o solutie eficienta, putem insa, diminua impactul acestuia asupra sanatatii. Cum putem face acest lucru? In primul rand, prin reciclare deseuri plastic si mai apoi prin diminuarea consumului de produse ce nu au simbolul de reciclare. O alta alternativa, asa cum am mentionat anterior, poate fi reprezentata de inlocuirea recipientelor din plastic cu cele din sticla.

Asadar, reciclarea plasticului nu doar ca este utila, dar si sanatoasa atat pentru sanatate, cat si pentru mediul inconjurator. Ecoremat incurajeaza reciclarea plasticului si vine in sprijinul persoanelor responsabile cu servicii de reciclare desfasurate in siguranta.

 

 

Loading...