Radio Simplu

Care sunt cele mai falsificate bancnote românești. Câte au fost descoperite în circulație

Falsurile de bancnote româneşti expertizate la BNR au totalizat 3.507 bucăţi, în anul 2019, în scădere cu 41% faţă de 2018.

Totodată, bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate fiind cea de 100 lei, potrivit raportului anual al Băncii Naţionale a României.

Din numărul total de bancnote false, 92 au fost capturate de poliţie în cursul unor acţiuni specifice, înainte de a fi puse în circulaţie, iar 3.415 falsuri au fost depistate în circulaţie (cu 40% mai puţine decât în anul 2018).
Astfel, au fost descoperite 3.232 bucăţi de bancnote de 100 de lei (din care 28 bucăţi capturate de poliţie), urmată de bancnota de 50 lei, cu un număr de 214 falsuri, şi bancnota de 200 lei, cu un număr de 49 de falsuri.
Numărul de falsuri la 1 milion de bancnote autentice în circulaţie a fost de 2,1 bucăţi, faţă de 3,8 bucăţi în anul 2018.

Citeste si…

„Mi-a luat un an de zile să pot falsifica o bancnotă.” Mărturia celui mai bun falsificator din istoria României, care a creat „super leii”

“Mi-a luat un an de zile să pot falsifica o bancnotă. Am învăţat din greşeli şi m-am perfecţionat singur, de-a lungul timpului”.

Așa sună mărturia individului considerat de procurorii de la Crimă Organizată drept cel mai bun falsificator din istoria României.

Reţinut miercuri seară de anchetatori, bărbatul va merge în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.
Audierile s-au întins până târziu în noapte, iar bărbatul de 52 de ani nu doar că și-a recunoscut faptele, dar a făcut și câteva mărturisiti procurorilor.
Bărbatul le-a spus anchetatorilor că a durat un an până a scos primele bancnote și că în fiecare an a învățat din greșeli, el ajungând să se perfecționeze în timp. Individul a spus că a învățat singur cum să falsifice bancnotele.
Procurorii DIICOT au considerat că acesta este cel mai bun falsificator din istoria României, dar și cel mai bun falsificator din lume de bancnote de plastic.
Potrivit unor date din anchetă, la percheziții, în casa individului s-au mai găsit aproximativ 200.000 de lei, bani reali, pe care individul a reușit să-i obțină după ce a schimbat fiecare bancnotă în parte, cumpărând mărfuri ieftine cât să i se dea rest.
Bărbatul este reținut pentru 24 de ore, iar judecătorii au mai dispus controlul judiciar pentru încă două persoane.

Loading...