Radio Simplu

Care este cea mai mare pensie acordată în octombrie 2019

GALERIE FOTO (3)

Pensiile sunt un subiect destul de sensibil pentru mulți vârstnici din România, cu atât mai mult cu cât o bună parte din aceste sume lunare pe care le încasează pensionarii nu ajung de multe unui trai de zi cu zi.

Topul pensiilor din România
Potrivit unui clasament al celor mai mari, respectiv al celor mai mici pensii din România din luna octombrie a acestui an, cea mai mare pensie din sistemul public de stat, din Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), are un cuantum brut de 33.235 lei.

Beneficiarul aparţine de una din Casele locale de Pensii din Bucureşti, potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), la solicitarea Agerpres, transmite antena3.ro.

Cea de-a doua pensie ca mărime plătită de CNPP pentru luna octombrie are un cuantum brut de 28.572 lei, următoarea are un cuantum brut de 28.470 lei, cea de-a patra 25.939 lei, iar cea de-a cincea are un cuantum brut de 25.862 lei.

În privința domeniilor de activitate în care au lucrat aceşti cinci beneficiari de pensii publice, CNPP transmite că nu deţine astfel de informaţii în baza de date.

„Referitor la funcţiile exercitate (de cei 5 beneficiari, n.r.) nu putem face precizări întrucât în baza de date a instituţiei noastre nu există un criteriu de selecţie după locul de muncă, meseria sau funcţia persoanei care are calitatea de persoană asigurată. Toate aceste informaţii nu au nicio relevanţă în statisticile şi rapoartele generate, care urmăresc elementele parametrice care determină cuantumul pensiilor (vârstă, gen, stagii de cotizare, venituri asigurate, punctajul mediu anual etc)”, se menţionează în răspunsul transmis de Ministerul Muncii.

Cum arată cea mai mică pensie din România?
La polul opus, judeţul Botoşani are cea mai mică pensie publică medie la nivel naţional, în cuantum de 1.092 lei, urmată de judeţul Giurgiu – 1.100 lei, Vrancea – 1.120 lei, Vaslui – 1.130 lei şi Satu Mare – 1.136 lei.