Radio Simplu

Carantină totală pentru un milion de români. Când s-ar putea lua decizia

Vești proaste pentru un milioni de români. Aceștia ar putea fi carantinați din cauza pandemiei de coronavirus care a făcut ravagii de la începtul acestui an. Din cauza numărului mare de cazuri s-au aplicat mai multe măsuri, iar dacă situația continuă în același ritm, carantinarea este cea mai bună soluție.

Italia va urma să impună din nou carantinarea totală dacă numărul de cazuri noi nu va înregistrat o reducere semnificativă. În acest context, un milion de români care locuiesc în peninsulă vor trebui să stea din nou în casă, la fel ca la începutul acestui an.

La ultima raportare au fost anunțate peste 35.000 de îmbolnăviri și aproape 600 de decese, și de miercuri în mai multe provincii se impun noi restricții.

În ce regiuni se impun măsuri
Potrivit Rador, de miercuri, şi în regiunile Liguria, Toscana, Umbria, Basilicata şi Abruzzo, barurile, restaurantele sunt închise, dar magazinele rămân deschise. Şcoală online este prevăzută doar pentru elevii de liceu și studenții din universități.

Deplasările cetățenilor pe străzi sunt permise, dar nu și în afara localității de rezidență, și este interzisă intrarea, respectiv ieșirea din aceste regiuni, la fel ca în Puglia și Sicilia, toate declarate zone portocalii, în vreme ce provincia autonomă Bolzano intră de astăzi în lista zonelor roșii, cu risc ridicat de contaminare, alături de regiunile Lombardia, Piemonte, Valle D’aosta, Alto Adige și Calabria, unde, în plus, toate magazinele sunt închise, cu excepția celor alimentare și a farmaciilor.

Dacă numărul noilor cazuri de infecție cu coronavirus va continua să crească, în ciuda noilor restricții și a stabilirii acestor zone galbene, portocalii și roșii, guvernul italian ar putea lua în considerare posibilitatea unor noi măsuri și chiar o blocare, un nou lockdown pe întreg teritoriu național, începând de săptămâna viitoare.

Spitalele ar continua să fie pline
Guvernul italian primește în fiecare zi rapoarte care prezintă progresul epidemiei pe baza raportului dintre testele efectuate și cele care ies pozitive, dar ia în considerare și situația spitalelor și în special a terapiei intensive. Acesta este aspectul care îi îngrijorează cel mai mult pe experți: chiar dacă numărul contaminărilor se reduce până în 15, spitalele ar fi tot arhipline și ar fi nevoie de noi spitale Covid în timp record.