Radio Simplu

Carantină totală în România: Localitățile unde ai nevoie de declarație, iar tranzitul este interzis

GALERIE FOTO (2)

S-a declarat carantina totală în unele localități din România din cauza pandemiei de coronavirus. În aceste localități ai nevoie de declarație, iar tranzitul a fost total interzis. Poliția a trecut la acțiune.

România este lovită crunt de pandemia de coronavirus. În fiecare zi, avem parte de mii de noi cazuri de infectare, iar în unele localități situația este extrem de gravă. S-a trecut la carantinarea totală, iar tranzitul este strict interzis.

Ultimele 14 zile au fost crunte. Creșterea alarmantă a cazurilor de COVID-19 a obligat autoritățile din județul Cluj să ia măsuri extreme. Două localităţi Sic și Săvădisla sunt pe lista neagră. Au intrat, azi-noapte, în carantină totală. Într-una dintre comune, s-au înregistrat peste 13 cazuri la mia de locuitori.

În cealaltă, a fost nevoie de restricții severe, după ce zeci de persoane care au participat la un botez s-au infectat de la un lăutar, confirmat ulterior cu noul coronavirus.

Toate maşinile care vin şi ies din Săvădisla, judeţul Cluj sunt oprite de filtrul poliţiştilor. Localitatea a intrat în carantină, iar accesul este interzis tuturor celor care nu locuiesc acolo sau nu au un motiv special de vizitare. Chiar şi aşa, totul trebuie trecut într-o declaraţie, conform Digi24.

Cei care vor încerca să ajungă în localități peste dealuri, fraudulos, se vor alege cu dosar penal.

În Săvădisla, rata de infectare a ajuns la 8,72 la mia de locuitori. În ultimele zile a crescut rapid numărul celor care s-au îmbolnăvit de COVID-19.

„În data de 3 octombrie a fost un botez la care au participat 71 de persoane. În data de 15, am înţeles că de la muzicant a ieşit testul pozitiv dar asta nu înseamnă că muzicantul a dus boala la noi în Săvădisla. În data de 15 aveam o persoană, în data de 17 deja au plecat la test 32 de persoane. Din care au ieşit cu testul pozitiv 14 persoane”, spune primarul din Săvădisla, Asztalos Istvan.

În cealaltă localitate carantinată, Sic, s-a înregistrat o rată de infectare record: 13,53 de cazuri la mia de locuitori. Autoritățile spun că oamenii au luat virusul din mijloacele de transport în comun, pentru că mulți au sfidat regulile de protecție.

„Toate măsurile pe care le-am luat pentru UAT-urile cu peste 3 la mie se aplică şi aici, adică se închid restaurante, cafenele, baruri, masca e obligatorie şi în spaţiu deschis, şcolile trec în scenariul 3 şi evenimentele nu mai au loc”, spune Mircea Abrudan, prefectul județului Cluj.

Cei care vor încerca să ajungă în localități peste dealuri, se vor alege cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Iar persoanele care sunt prinse fără mască în interiorul satelor carantinate vor fi amendate cu cel puţin 500 de lei, scrie Capital.