Radio Simplu

CÂND SUNT RUSALIILE ÎN 2023. CE ESTE STRICT INTERZIS SĂ FACEM ÎN PRIMA ZI A SĂRBĂTORII

Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile este sărbătoarea creștină care comemorează pogorârea Sfântului Spirit asupra ucenicilor lui Hristos și se celebrează anual la 50 de zile după Înviere. Astfel, creștinii ortodocși sărbătoresc prima zi de Rusalii pe 4 iunie.

Creştinii ortodocşi sărbătoresc duminică şi luni Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli, cunoscută în popor drept Duminica Mare sau Rusaliile, ocazie cu care se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt.

Rusaliile pică pe 4 iunie 2023 la ortodocşi
Rusaliile sunt sărbătorite în 2023 duminică, pe 4 iunie. Va fi a opta duminică de după Paşti, iar imediat după, pe 5 iunie, avem Sfânta Treime.

Tot în luna iunie mai avem Sânzienele sâmbătă, pe 24 iunie, dar şi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel care sunt sărbătoriţi joi, pe 29 iunie.

Când pică Rusaliile la catolici în 2023
Rusaliile se sărbătoresc în fiecare an la 50 de zile de la Învierea Domnului. Catolicii vor sărbători anul acesta pe data e 28 mai.

Ce semnificaţie are sărbătoarea Rusaliilor
Cuvântul Rusalii provine din latinescul “rosalia”, care simbolizează sărbatoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

Astfel, a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: „Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfantul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu…”.

Oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a le păzi de rele, iar în unele locuri, femeile stau în răspântii, cu ştergare şi vase mari cu apă, în care pun frunze de nuc şi spală picioarele trecătorilor.

Rusalii, tradiții și obiceiuri în prima zi de sărbătoare
În tradiția românească se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”.

La sate se păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Cu aceste ramuri sfințite se vor împodobi, mai apoi, casele și icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.

De asemenea, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare aceste buruieni, pentru a nu fi “luați din Rusalii” sau pociți de către Ielele neiertătoare.

Ce este strict interzis să facem de Rusalii
Pe langă multitudinea de tradiții și obiceiuri, de Rusalii întâlnim și o serie de superstiții. De exemplu, în zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că ielele te pot prinde și te vor pedepsi. De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele.

Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua. De la Rusalii timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac, iar în ziua de Rusalii nu e bine să te cerți cu alții fiindcă vei fi “luat din Rusalii”.

Calendar ortodox complet cu principalele sărbători din 2023
1 ianuarie – Sfântul Vasile

6 ianuarie – Boboteaza

7 ianuarie – Sfântul Ioan

2 februarie – Întâmpinarea Domnului

25 martie – Buna Vestire

9 aprilie – Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile)

16 aprilie – Învierea Domnului (Sfintele Paști)

17 aprilie – A doua zi de Paşti

18 aprilie – A treia zi de Paşti

23 aprilie – Sfântul Gheorghe

21 mai – Sfinţii Constantin şi Elena

25 mai – Înălţarea Domnului

4 iunie – Rusaliile

5 iunie – A doua zi de Rusalii

24 iunie – Sânzienele

29 iunie – Sfinţii Petru şi Pavel

20 iulie – Sfântul Ilie

6 august – Schimbarea la Faţă a Domnului

15 august – Sfânta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului)

8 septembrie – Sfânta Maria Mică (Naşterea Maicii Domnului)

14 septembrie – Înălţarea Sfintei Cruci

1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului

14 octombrie – Sfânta Cuvioasa Parascheva de la Iaşi

26 octombrie – Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir

27 octombrie – Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou

8 noiembrie – Sfinţii Mihail şi Gavril

21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei

6 decembrie – Sfântul Nicolae

25 decembrie – Naşterea Domnului (Crăciun)

26 decembrie – A doua zi de Crăciun

27 decembrie – A treia zi de Crăciun