Radio Simplu

Calculul ASCUNS al amanarii ratelor cu 9 luni! Cati bani platesti IN PLUS

Ordonanța de Urgență nr. 37/2020 privind amânarea ratelor la credite cu 9 luni a fost publicată în Monitorul Oficial la finalul lunii martie. Ministrul Finanțelor, Florin Câțu a scris pe Facebook că este “Cea mai curajoasă măsură din UE”, însă în această ordonanță există și un detaliu de care nu știu mulți: oamenii trebuie să plătească dobândă aferentă acestei perioade de 9 luni.

Calculul ascuns al amânării ratelor! Câți bani plătești în plus la un credit, dacă reeșalonezi ratele cu 9 luni!
Adică, în momentul în care un cetățean care are de suferit din punct de vedere financiar ca urmare a crizei de coronavirus și se află în imposibilitatea de a plăti creditul, el poate cerea la bancă o amânare cu până la 9 luni a creditului. Numai că, pentru cele 9 luni de amânare se va plăti dobândă, dar rămâne și dobânda inițială de plătit în cele 9 luni adăugate.

Astfel, dobânda aferentă lunilor de amânare se va capitaliza în soldul creditului existent la finalul perioadei de amânare, adică dobânda se aplică sumei principale de plată, la care se va mai adăuga și dobâdă. Băncile comerciale din România au avertizat persoanele care vor să își amâne creditul că în această perioadă de maximum 9 luni se va percepe dobândă.

Pentru creditele de tip “Prima Casă” se poate ajunge și la 2000 de euro în plus pentru cele 9 luni de amânare!
În Ordonanța de Urgență nr. 37/2020 se stipulează că: „măsura se acordă exclusiv debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia COVID-19”. Iar, doritorii au termen maximum 45 de zile să solicite amânarea creditelor pentru maximum 9 luni și nu mai târziu de luna decembrie a anului 2020.

Banca Comercială Română a dat exemplu pentru mai multe tipuri de credite. Astfel, pentru un credit de nevoi personale:

Pentru cele 3 luni de amânare, dobânda este de 450 de RON, valoare care se va eșalona pe 36 de luni (33 rămase plus 3 luni extindere)
Prima de asigurare aferentă lunii iulie și plata integrală a primei aferentă celor trei luni amânare (15 RON)
Pentru creditul “Prima Casă”, suma suplimentară aferentă amânării cu 9 luni poate fi și de 1500 de euro sau mai mult, după exemplul dat de BCR:

Dobânda aferentă celor 9 luni de amânare este de 6192 de RON, care urmează să fie eșalonați pe durata a 60 de luni. Noua perioadă de rambursare: 171 de luni plus 9 luni
Băncile îi avertizează pe debitori: “Rata lunară va crește față de situația prezentă”
De altfel, toate băncile avertizează asupra faptului că pentru lunile în care o persoană cere amânarea creditului se va calcula dobândă. BRD anunță pe site-ul oficial: “Dobânda va fi percepută după perioada de amânare la plată astfel:

În cazul creditelor garantate cu ipotecă: prin împărțire pe maxim 60 de luni
În cazul creditelor de consum: prin capitalizare la soldul creditului și împărțire pe perioada rămasă de creditare”

Sursa: Fanatik.ro