Radio Simplu

Breaking news! Iohannis a semnat decretul de anulare! Decizia a apărut în Monitorul Oficial

Joi, 19 decembrie, Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul de anulare a recursului compensatoriu, informează Administrația Prezidențială. Şase mii dintre cei eliberaţi erau condamnaţi pentru omor, viol sau tâlhării, şi aproape 2000 dintre toţi au revenit după gratii, după ce au comis noi infracţiuni grave.

Legea privind recursul compensatoriu a fost abrogată la începutul lunii decembrie. Măsură a dus la eliberarea anticipată din închisori a peste 22 de mii de deţinuţi, potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Decretul semnat de către Iohannis
Klaus Iohannis a semnat „decretul privind promulgarea Legii de abrogare a Legii nr. 169/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, de modificare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

În 4 decembrie, plenul Camerei Deputaților a adoptat în calitate de for decizional, proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu, cu amendamentul prin care este stabilită perioada pentru care se aplică măsurile compensatorii persoanelor deținute în condiții improprii, potrivit digi24.ro

Ce a transmis Ludovic Orban
Referitor la acest lucru, premierul Ludovic Orban afirma că abrogarea Legii recursului compensatoriu va avea efecte doar pentru viitor. Șeful Executivului a precizat că măsura nu înseamnă că imediat după abrogare nimeni nu va mai beneficia de prevederile acestei legi.

Proiectul a fost respins de Senat, prim for legislativ sesizat, pe 11 iunie.

Proiectul de lege a fost iniţiat de PNL şi a fost comasat cu cel al USR.