Chiar daca de-abia se tine in picioare, acestui bebelus i place sa danseze. Si nu pe orice melodie ci pe sigle-ul „Single Ladies” al lui Beyonce.
Iar dupa cum danseaza poate fi declarat cel mai mare si, in acelasi timp, cel mai tanar fan al cantaretei. Nu-i asa ca este adorabil?
Muzica ar trebui sa fie parte din viata fiecaruia dintre noi. Indiferent de varsta. Exista cantece pentru orice copil, pentru orice varsta ar avea el, pentru orice preferinte muzicale ar avea familia.
Nu ne ramane decat sa cautam acele cantece potrivite pentru toate lumea. Cum putem face acest lucru? Tinand cont, ca de atatea ori cand vine vorba de copii, de varsta acestora.
In perioada intrauterina
Va mira faptul ca incep cu aceasta perioada din viata copilului? Cu o perioada in care el nici nu e prezent in lume? O fac cu un motiv: Simtul auditiv este un simt dezvoltat inca din perioada uterina.
La 18 saptamani de sarcina bebelusul aude.
La 24-25 de saptamani deja poate distinge sunetele.
In ultimul trimestru de sarcina copilul reactioneaza la vocea mamei, adica o recunoaste ca fiind distincta fata de restul sunetelor.
Din cauza mediului in care traieste fatul, intensitatea sunetelor este diminuata cu aproximativ jumatate. Mai putin un sunet: vocea mamei, pe care el o aude si intern.
Nu conteaza ca are voce, ca nu are voce. Copilul nu stie inca aceste lucruri, dar stie ca mama canta!
Este asta singura muzica? Nu, v-am spus ca el aude deja sunete din mediu, numai ca le aude slab. Prin urmare, cel mai bine ar fi sa asculte mama fix ce muzica ii cade ei bine.
Daca mama se simte bine, si copilul din burtica ei se simte bine!
Nu va chinuiti cu a-i pune muzica de nu stiu care ca sa ii creasca IQ-ul. Nu este nicio legatura intre muzica pe care o asculta si IQ-ul copilului.
Bebelusii
Bebelusii experimenteaza lumea intr-un mod diferit fata de orice alta varsta. Motivul principal fiind faptul ca nu pot comunica verbal asa cum o vor face mai tarziu.
Ei absorb lumea prin intermediul simtilor si o “intregistreaza” in mintea si sufletul lor intr-un mod implicit.
Neputand asocia cuvinte simtirilor lor, e ca si cum informatiile ar intra direct in creierul si in sistemul lor nervos, nemijlocit de vorbe.
De ce e important sa stim acest lucru? Pentru ca in acesta etapa de dezvoltare muzica ar trebui sa fie o experienta senzoriala si emotionala si pe cat posibil sa mimeze starea bebelusului.
Daca bebelusul are nevoie de stimulare, putem alege o muzica mai ritmata, daca are nevoie sa se calmeze, putem asculta cantece de leagan sau muzica care induce relaxarea.
Daca ati cantat cand bebelusul era inca in burtica, continuati sa o faceti.
Pare incredibil, dar bebelusii pot recunoaste un cantec cantat de mama inainte de a se fi nascut ei.
Cantecele de leagan sunt in mod particular importante, nu doar pentru ca induc o stare de relaxare, dar asociaza relaxarea cu o activitate placuta.
Pentru multi copii, odata ce mai cresc, relaxarea devine din ce in ce mai dificil de realizat, asa ca eu zic sa incepeti din vreme sa ii ajutati sa se relaxeze.