Pentru a-si invata fetita sa mearga de-a busilea, o mamica apeleaza la ajutorul catelului.
Asadar, dupa ce i-a asezat pe amandoi pe covoras, femeia ii spune bulldog-ului sa se tarasca spre ea, iar apoi ii explica bebelusei sa faca la fel.
Câinele a fost şi va rămâne prietenul cel mai bun şi mai loial al omului.
Este posibil să fie primul animal domesticit şi cel mai folosit pentru muncă, vânătoare şi companie din istoria oamenilor. Câinii au fost înmulţiţi în mod selectiv de-a lungul a mii de ani, mai întâi pentru scopuri utilitare, iar ulterior pentru înfăţisare.
Înmulţirea s-a facut, uneori între câini cu acelaşi arbore genealogic şi alteori între rase complet diferite. Acest proces continuă şi astăzi, rezultând un mare număr de rase şi tipuri de câini. Cel mai bun prieten al omului este singurul animal cu o varietate atât de mare a înfăţişării, existând peste 400 de rase.
În ziua de azi, trecând peste utilitatea lui de acum sute de ani, câinele a ajuns să ocupe un loc mult mai important în viaţa noastră: acela de membru al familiei.
Trebuie să mai ştiţi că decizia de a avea un câine are impact emoţional dar şi financiar asupra vieţii dvs. pentru mulţi ani, însă vă veţi bucura de compania şi devotamentul unui nou prieten. Totodată, veţi fi responsabil de viaţa animalului, de îngrijirea acestuia, care include hrănirea, plimbările zilnice şi vizitele regulate la veterinar.
De aceea este important să vă întrebaţi dacă sunteţi cu adevărat pregătiţi să aveţi un căţel.
Dispuneţi de timpul, bugetul şi spaţiul necesar acomodării lui? Dacă răspunsul este pozitiv şi v-aţi hotărât să introduceţi un nou membru în familia dvs., de data acesta un patruped blănos, o să vă recomandăm câteva rase de căţei prietenoase, ideale pentru familie.
Există rase de câini potrivite pentru copii, deşi în general copiii şi căţeii se înţeleg de minune, indiferent de vârsta copilului sau talia căţelului, excepţiile fiind rare. Căţelul va fi un partener de joacă neobosit şi copiii vor învăţa să acorde afecţiune, atenţie şi să îşi asume responsabilităţi.
Trebuie înteles faptul că rasa unui căţel este doar unul dintre elementele care vor influenţa modul în care acesta se va integra în familie.
La fel de important va fi modul în care veţi învăţa căţelul să socializeze cu oamenii şi alte animale, cât şi educaţia pe le-o veţi da copiilor în ceea ce priveşte comportamentul faţă de animale.
Totodată, instinctele protectoare ale câinilor se vor manifesta mai ales faţă de copii, răsplătind afecţiunea pe care le-o acordaţi.
Nu uitaţi de importanţa vaccinării, deparazitării şi sterilizării căţeilor dvs., lucruri foarte importante pentru sănătatea lor.
În România, la ora actuală, există o lege prin care proprietarii de câini, care nu sunt înscrişi în Asociaţia Chinologică, trebuie să-şi castreze/sterilizeze animalul de companie, cât şi să-l microcipeze şi înregistreze în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân – RECS.
Căţelul ideal va fi unul prietenos, docil şi educat, indiferent dacă pedigree-ul lui este unul de mare valoare sau dacă a fost salvat de pe străzi.
Labrador retriever
O alegere mai bună pentru familiile cu copii poate că nu există!
Câini minunaţi, apreciaţi în întreaga lume pentru caracterul prietenos şi cheful de joacă ce nu se termină niciodată.
Labradorul Retriever este un câine vesel, dornic să facă pe plac stăpânilor, îi protejează pe cei mici şi este loial, îi place foarte mult să înveţe trucuri noi şi reuşeşte acest lucru foarte bine, nu degeaba fiind numit şi „Einstein al câinilor“.
Adoră să îşi petreacă timpul cu membrii familiei la plimbări, jocuri în apă sau cu mingea.
Se ataşează foarte puternic de membrii familiei şi pot suferi dacă sunt lăsaţi mult timp singuri, sau pot începe să producă stricăciuni prin casă sau gradină.
Acest câine se maturizează mai greu atât din punct de vedere fizic cât şi mental.
Se poate adapta la condiţiile de viaţă oferite în aer liber, la curte, sau într-un apartament, numai să îşi poată face zilnic mişcarea de care are nevoie, să participe alături de stăpân la diverse activităţi.
Pot suferi de anumite afecţiuni transmise genetic cum ar fi displazia de şold sau cot, iar apetitul excesiv îi poate transforma în obezi dacă nu le controlaţi raţia de mâncare şi activitatea fizică.
De asemenea, pentru siguranţa lor şi liniştea dumneavoastră, ar fi bine să îi educaţi să nu mănânce de pe jos.
Nu tolerează foarte bine căldura aşa că în timpul verii trebuie să aibă mereu acces la locuri răcoroase şi apă la discreţie.
Golden Retriever
Specialişti în jocul aport de aici şi numele “retriever”. Sunt uşor de recunoscut datorită blănii aurii, foarte bogată, care le menţine pielea mereu uscată şi care necesită şi periaje frecvente.
Câinele Golden Retriever are o personalitate similară cu Labradorul Retriever.
Răbdarea este cea mai mare calitate a acestei rase, deosebit de utilă când se află în preajma copiilor. Pe de altă parte, un Golden Retriever este şi foarte energic, ceea ce înseamnă că adoră să se joace toată ziua cu copiii.
Pentru că sunt răbdători şi uşor de stăpânit prin dresaj au primit multe “slujbe” în decursul timpului: de la însoţitori pentru nevăzători până la descoperirea de narcotice.
Puii pot fi uşor entuziasmaţi şi neascultători, motiv pentru care dresajul poate fi început timpuriu, cu comenzi de bază, dar fără a exagera.
Datorită naturii lor blânde, în dresaj vor fi benefice recompensele şi laudele din belşug şi mai puţin utile pedepsele. Se înţelege foarte bine cu alţi câini şi alte animale din gospodarie.
Setter irlandez
O alegere foarte bună pentru familiile care stau la curte, pentru că sunt foarte energici.
Setterii irlandezi sunt extraordinari în preajma copiilor, deoarece sunt entuziaşti şi inteligenţi, fiind una dintre cele mai prietenoase rase de câini, extrem de agreabili şi afectuoşi.
Se inteleg bine cu ceilalţi câini, dar trebuie socializaţi de timpuriu cu pisicile şi alte animale de companie pentru a putea convieţui în pace împreună.
Fiind extrem de prietenos nu este un bun câine de pază, cu toate că anunţă prezenţa persoanelor străine.
Dacă se plictisesc, latră foarte mult, motiv pentru care este bine să-i ţineţi fericiţi şi activi.
Dresajul trebuie început de timpuriu întrucât au tendinţa de a se hrăni cu gunoaie şi pot mânca, înghiţi obiecte periculoase precum cârlige de pescuit, becuri, etc.
În ciuda prezenţei sale nobile, Setterul Irlandez rămâne cu suflet de pui pe toată durata vieţii, fiind una din trăsăturile care te face să te îndrăgosteşti cel mai tare de el.
O singură precauţie în alegerea acestei rase: are cea mai scurtă speranţă de viaţă dintre câinii de talie mare, aşa încât copiii pot avea o dezamăgire. Setterii irlandezi trăiesc, în medie, 12 ani şi doar câţiva ajung la vârsta de 15 ani.
Setter Englez
Cu un aspect elegant, câinele din rasa Setter Englez este afectuos şi prietenos. Folosit în trecut ca animal de vânătoare, în zilele noastre Setterul Englez este un excelent companion.
Prietenos, calm, inteligent şi foarte afectuos, este ideal pentru orice familie. Este sociabil şi cu străinii şi se înţelege la fel de bine şi cu copiii. Acceptă fără probleme în preajma lui alte animale.
Este un câine cu un nivel ridicat de activitate, căruia îi place să facă multă mişcare, să aibă ocupaţie. Este recomandat persoanelor active care îşi pot face timp pentru câine.
Îi place să hoinărească, să facă plimbări lungi, să alerge pe lângă o bicicletă.
Poate fi ţinut şi într-un apartament dacă sunt condiţii, căci este un câine destul de mare şi trebuie să facă zilnic mişcarea de care are nevoie. În caz contrar se poate apuca de stricat prin casă.
Se simte însă cel mai bine într-o curte îngrădită unde se poate mişca în voie.
Are nevoie de dresaj şi socializare, ca de altfel orice alt căţel.
Bulldog
Cel mai mare atu al câinilor din rasa Bulldog este că sunt robuşti şi pot „încasa“ orice lovitură sau obiect aruncat în ei de copiii năzdrăvani. În acelaşi timp, aceşti câini nu au prea multă energie, ceea ce înseamnă că sunt dispuşi să suporte multe înainte de a reacţiona. Nu au pretenţii cu privire la locul în care trăiesc, aşa că până şi un apartament mic este potrivit pentru ei.
Bulldogul este un câine spontan, curajos, echilibrat, inteligent, blând şi sensibil. Credincios şi ascultător cu stăpânul, este tolerant şi grijuliu cu copiii.
De obicei se înţelege bine cu alte animale, uneori poate fi certăreţ cu alţi câini, dar de regulă se înţelege cu ei.
Cu un nivel scăzut de activitate, este mulţumit cu plimbări scurte zilnice, iar în rest îi place să stea lângă familie.
Recomandat persoanelor mai puţin active, Bulldogul este ideal pentru o familie liniştită şi restrânsă numeric, încadrându-se la rândul său în categoria cele mai prietenoase rase de câini.
Necesită dresaj şi socializare
Bulldog francez
Este un câine inteligent, foarte curajos, activ, disciplinat, vesel, sensibil, uneori chiar încăpăţânat.
Este foarte afectuos şi devotat stăpânului, se ataşează mai ales de o persoană. Este iubitor şi tolerant cu copiii. Uneori poate fi gelos dacă stăpânul dă mai multă atenţie altcuiva.
Chiar dacă este vigilent, anunţând străinii, devine apoi prietenos cu ei, ceea ce nu-l recomandă pentru un câine de pază. Dacă este socializat de mic cu alte animale şi alţi câini nu vor fi probleme când va fi mare.
Fire foarte jucăuşă şi plină de afecţiune, absolut adorabil, Bulldog-ul francez are o personalitate înclinată spre comic şi adoră să facă pe clovnul pentru a-şi face stăpânul să râdă. Este inteligent şi uşor de mânuit, curios şi alert.
Această rasă are nevoie de prezenţa umană pentru a se simţi bine şi dezvolta în voie. Nu se poate să vă cumpăraţi un asemenea caine şi mai apoi să-l ignoraţi, deoarece se poate să dezvolte alte comportamente distructive şi dominante, făcându-vă casa şi viaţa un calvar.
Pot să saliveze uneori prea mult; dar cei mai mulţi dintre ei nu fac aceasta. În schimb este un vânător nemilos de şoareci.