Radio Simplu

Bauturile zaharoase, strans legate de cresterea grasimii abdominale

Persoanele care consuma bauturi zaharoase in fiecare zi, tind sa acumuleze mai multa grasime abdominala de-a lungul timpului, sugereaza un nou studiu.

Studiul, ce include peste 1.000 de adulti, a aratat ca cei care au consumat cu o bautura indulcita cu zahar mai putin pe zi, au avut o crestere mai mare a grasimii abdominale pe parcursul urmatorilor sase ani.

Cercetatorii sustin ca rezultatele sunt ingrijoratoare pentru ca acest tip de grasime – cunoscuta drept grasime viscerala – inconjoara un numar de organe vitale si este, in mod special, nesanatoasa. ”Grasimea viscerala este cea care este asociata cu riscul de diabet de tip 2 si de boli cardiace”, a spus Alice Lichtenstein, purtator de cuvant al American Heart Association (AHA) (Asociatia Americana a Inimii), care nu a fost implicata in studiu.

Descoperirile, publicate pe 11 ianuarie in revista Circulation, sunt departe de a fi primele ce fac legatura intre bauturile zaharoase si consecintele asupra sanatatii. O cercetare anterioara a aratat deja ca persoanele care consuma multe bauturi zaharoase tind sa aiba valori mai mari de diabet si boli cardiace. Dar noile descoperiri sugereaza un ”mecanism” in spatele acesteia, sustine cercetatorul principal Jiantao Ma, de la U.S. National Heart, Lung, and Blood Institute ’s Framingham Heart Study and Population Sciences Branch.

Rezultatele studiului se bazeaza pe datele celor 1.003 adulti de varsta mijlocie care au luat parte la un studiu mai amplu privind sanatatea inimii. Cercetatorii au folosit tomografiile computerizate pentru a masura nivelul de grasime viscerala al fiecarui participant, la inceputul studiului si dupa 6 ani. La inceput, 13% din participanti au precizat ca beau cel putin o bautura indulcita cu zahar in fiecare zi. Si in medie, acei barbati si femei au aratat cea mai mare creste de grasime viscerala pe parcursul urmatorilor sase ani.

Comparativ cu persoanele care nu au consumat niciodata bauturi zaharoase, consumatorii zilnici au acumulat cu aproximativ 27% mai multa grasime viscerala, dupa cum au descoperit cercetatorii. Acest lucru nu dovedeste ca bauturile zaharoase, in sine, sunt responsabile de acumularea de grasime, a spus Ma.

Asociatia Americana a Bauturilor a declarat ca un singur factor alimentar nu conduce la obezitate. Oamenii de stiinta au aratat ca bolile cardiace si alte boli legate de obezitate, precum diabetul, sunt cauzate de o multitudine de factori, nu de o singura bautura sau aliment,” a declarat asociatia. ”Pentru a reduce incidenta bolilor cardiace, profesionistii din sanatate, industrie, guvern si altii trebuie sa lucreze impreuna pentru a-i educa pe americani cu privire la factorii de risc si pentru a incuraja populatia sa se mentina la o greutate normala, prin echilibrarea caloriilor din toate sursele din regimul alimentar.

Ma a specificat ca echipa sa a luat in considerare si alti factori, precum varsta persoanelor, obiceiurile sportive, greutatea corporala si caloriile asimilate zilnic. Si este dificil sa dai vina pe un singur obicei alimentar, a precizat Ma.

Lichtenstein a fost de acord cu faptul ca persoanele care consuma multe bauturi zaharoase probabil au si alte obiceiuri nesanatoase. ”Persoanele care consuma mult zahar adaugat tind sa consume mai putine legume, sa faca mai putin sport si cel mai probabil sa fumeze,” a adaugat aceasta.

Bauturile indulcite cu zahar sunt doar o parte a unui mod de viata, a spus Lichtenstein. Totusi, a adaugat aceasta, eliminarea acestor bauturi este o metoda ”usoara” de a elimina zaharul adaugat din regimul dvs. alimentar. ”Aceasta este o metoda de a face o schimbare pozitiva in modul dvs. de viata,” a spus Lichtenstein. ”Si nu este dificil. Pentru fiecare bautura indulcita cu zahar existenta, se poate gasi un echivalent slab in calorii.”

Conform Asociatiei American a Inimii (AHA), o doza de 350 ml de bautura racoritoare contine aproximativ 132 de calorii de zahar adaugat.

Descoperirile vin in urma ultimelor recomandari de regim alimentar din SUA, care au fost publicate joi. Pentru prima data, a spus Ma, recomandarile vizeaza zaharul adaugat – incurajand americanii sa asimileze mai putin de 10% din caloriile zilnice din acei indulcitori. Aceste ultime descoperiri sustin recomandarea respectiva, a spus Ma.

Cercetatorii nu au descoperit nici o legatura intre consumul de bauturi racoritoare si acumularea de grasime viscerala. (Acestia aveau informatii doar legate de bauturile dietetice, si nu de alte bauturi fara calorii.) Conform spuselor lui Lichtenstein, acest lucru este incurajator, deoarece unele studii anterioare au gasit o legatura intre sucurile dietetice si efectele negative asupra sanatatii, precum riscul crescut de diabet de tip 2. Dar acest lucru, a spus ea, probabil reflecta faptul ca mai multe persoane au inceput sa consume bauturi dietetice deoarece sunt supraponderale sau au alti factori de risc de diabet. ”Acele descoperiri anterioare legate de bauturile dietetice nu sunt sustinute de acest studiu,” a adaugat Lichtenstein.