Radio Simplu

Banii vor intra pe card! Vestea așteptată de peste un milion de români. Anunțul Guvernului

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că guvernul poate suporta şomajul tehnic pentru 1,5 milioane de persoane, în contextul pandemiei cu noul coronavirus, Ea i-a avertizat pe angajatorii care încearcă să profite în mod incorect de ajutorul acordat de stat că riscă să fie descoperiți și vor răspunde penal.

“Avem un număr de solicitări care totalizează 573.000 de salariați cu contracte suspendate, adică sunt, în limbaj popular, în șomaj tehnic și avem un număr total de aproape 75.000 de solicitări din partea celor care se integrează în definiția largă a altor profesioniști, conform Codului Civil.

Ne refeim aici la persoane fizice autorizate, la cei care lucrează prin întreprinderi familiale, prin întreprinderi individuale, prin alte forme de muncă, cu excepția contractului individual de muncă”, a declarat Violeta Alexandru, joi seara, la Realitatea Plus.

Raportat la această situație, ministrul Muncii a afirmat că estimările arată că statul poate suporta plata ajutorului pentru peste un milion și jumătate de angajați trimiși în șomaj tehnic.

“Noi ne-am făcut o estimare care acoperă un număr de peste un milion și jumătate de persoane. Suntem acum la o cifră de 600.000. Vom fi pregătiți pentru orice situație, este o măsură prioritară pentru Guvernul Orban. Este o periodadă de șoc, sunt oameni care dintr-o dată și-au văzut afacerea închisă, oameni care și-au pierdut slujbele”, a precizat ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a mai spus că în timpul centralizării datelor au fost descoperite situații în care angajatorii au încercat să pună pe seama crizei restrângeri ale activității sau trimiterea în șomaj a unor angajați, deși s-au petrecut într-o perioadă anterioară.