Radio Simplu

Azi e praznuit Sf Antonie cel Mare! Rugaciunea care se rosteste doar ASTAZI. Are putere mare, dezleaga farmecele si aduce spor in casa.

In fiecare an la data de 17 ianuarie este praznuit Sfantul Antonie cel Mare, socotit a fi intemeietorul vietii monahale, unul dintre cei mai reprezentativi sfinti pentru viata calugareasca.

Calendar 17 ianuarie 2020. Astazi este praznuit Sfantul Antonie cel Mare

Sfantul Antonie cel Mare s-a nascut in Egipt in anul 251, fiind fiul unor tarani instariti de la care a invatat dreapta credinta. De mic el a fost inclinat spre cele sfinte, iar atunci cand a implinit 20 de ani si parintii sai au parasit aceasta lume, Sfantul Antonie cel Mare a inceput sa isi puna intrebari referitoare la drumul sau in viata. Auzind in biserica cuvintele lui Iisus Hristos: “Daca voiesti sa fii desavarsit, du-te, vinde averea ta, da-o saracilor si vei avea comoara in cer; dupa aceea, vino si urmeaza-Mi” (Matei 19, 21), el a decis sa isi imparta toata averea saracilor si sa ia drumul calugariei, potrivit stiritv.ro

O perioada Antonie s-a nevoit in coliba unui batran ascet din satul sau natal, apoi a mers intr-un loc numit Pispr, la marginea delertului. Acolo el a trecut prin numeroase nevointe si ispitiri de la diavol, pana ce ucenicii sai l-au obligat sa plece, caci era aproape mort din cauza atacurilor diavolesti.

In anul 310 face o calatorie la Alexandria pentru imbarbatarea crestinilor prigoniti din cauza persecutiei lui Maximin, iar apoi in anul 312 se stabileste pe muntele Kolzim. Aici a ramas pana la finalul vietii, alaturi de doi ucenici ai sai.

Iata una dintre cele mai puternice rugaciuni catre Sfantul Antonie cel Mare, care dezleaga farmecele si aduce spor in casa.

„Sfinte Parinte Antonie, cel ce te-ai invrednicit sa fi vas ales al Mantuitorului Hristos prin credinta si prin viata ta curata, du rugaciunile noastre catre Dumnezeu si roaga-L pentru sanatatea, pentru mantuirea, pentru ajutorul si pentru iertarea pacatelor tuturor celor ce alearga la ajutorul Tau cel sfant.

Cel ce ai fost pe pamant si durerile noastre le sti si pacatele noastre le cunosti, nu trece cu vederea glasurile de rugaciune ale celor ce alearga la mijlocirea Ta si nu te uita la nevrednicia celor ce Te roaga, ci la slava si mila lui Dumnezeu, pe care Tu L-ai marturisit si spre care se indreapta rugaciunea ce Ti-o aducem cu atata nadejde.

Slavite facator de minuni, parintele saracilor, ocrotitorul vaduvelor, sprijinitorul orfanilor, alesul vas al Mantuitorului Hristos, vino cu obisnuita Ta indurare in ajutorul nostru, prin rugaciunile Tale, catre Dumnezeu, ca sa fim mangaiati in nevoi, ca sa fim spijiniti in necazuri, ca sa fim aparati de primejdii, de ispite, de pofte netrebnice si de pacate.

Ocroteste-ne pe noi si familiile noastre si ne pazeste pasii vietii pe cararile mantuirii.

Bunule Parinte Antonie, cel ce ai facut din pustiul Egiptului loc de preaslavire al Marelui Dumnezeu si al Mantuitorului Hristos, fa si din pustiul sufletuilui nostru, ars de necredinta si ros de patimi, loc placut Tie, in care sa se salasluiasca virtutes si sa cresca crinul bine mirositor al faptelor crestine, prin Tine sa se maresca numele Tau cel sfant, al Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.”