Radio Simplu

Avertizare de la ANM: ce se întâmplă cu vremea începând de luni

Administratia Nationala de Meteorologie avertizeaza ca vremea va suferi o racire semnificativa incepand de maine.

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, Romania va fi lovita de un front de aer polar care va face ca temperaturile sa fie cu pana la 10 grade mai scazute decat in mod normal, scrie kanald.ro

“Daca sambata si duminica sunt maxime de 11 – 27 grade la nivelul tarii, marti si miercuri vor fi cel mult 18 grade, cu 14- 15 grade in Bucuresti”, a declarat Elena Mateescu.

Racirea vremii va tine pana in data de 13 mai, iar in toata aceasta perioada temperaturile vor fi cu mult sub normalul perioadei.

Elena Mateescu a avertizat si ca numarul avertizarilor de vreme severa a crescut substantial fata de anul trecut, semn ca schimbarile climatice sunt reale.

“Concluzia este ca, daca in 2011 ANM a emis 1744 de mesaje de vreme severa imediata, in 2018 – 5765, in primele patru luni ale lui 2019 avem deja 1038 de avertizari, fata de perioada similara a anului anterior, cand au fost emise 880.

“Constatam o incalzire medie la nivelul perioadei climatice actuale de referinta cu 0,5 grade, fata de perioada anterioara 1961 – 1990, dar verile vor fi mai calduroase cu un grad”, a explicat Elena Mateescu.

Meteorologii au emis duminică o informare meteorologică valabilă de duminică, 5 mai, de la ora 15:00 până miercuri, 8 mai, la ora 9:00, interval în care va ploua mult, vor fi furtuni și temperaturile vor scădea accentuat.

ACTUALIZARE. Meteorologii au emis o avertizare de vreme severă imediată de tip cod galben pentru județele Constanța și Tulcea, unde va bate vântul cu putere, ajungând la rafală până la 65 de km/h. Avertizarea e valabilă duminică în intervalul 11:30 – 16:00.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15…25 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente și mai intense în după-amiaza zilei de duminică (5 mai) și în noaptea de duminică spre luni (5/6 mai) în majoritatea regiunilor, iar în cursul zilelor de luni și marți (6 și 7 mai) îndeosebi în sudul, estul și centrul țării.

Vremea se va răci accentuat, luni (6 mai) în vestul și nordul țării, iar marți (7 mai) și în celelalte regiuni. La munte, începând din noaptea de luni spre marți (6/7 mai), precipitațiile vor fi mixte, iar la altitudini de peste 1800 m va ninge și vântul va avea intensificări, cu rafale de 60 – 70 km/h, spulberând zăpada.