Radio Simplu

Avertisment sumbru pentru 2020! Cei mai afectați vor fi copiii

Specialiștii vin cu informații noi în ceea ce privește pericolul care ne paște pe toți cei care folosim internetul. În mod special, sunt vizați cei care utilizează dispozitivele smart.

Specialiștii au tras un mare semnal de alarmă și avertizează asupra pericolului care ne paște în 2020. Aceștia susțin că va exista o explozie în ceea ce privește atacurile cibernetice, care vor ajunge la un nivel fără precedent.

Potrivit specialiștii în securitate cibernetică, omenirea va folosi 20 de miliarde de dispozitive smart, multe dintre ele vulnerabile. Cele mai atacate domenii vor fi educația, sănătatatea, dar și companiile ce lucrează cu date sensibile.

„Pentru prima oară în istoria criminalității informatice, anul acesta vom depăși bariera de 1 miliard de amenințări informatice cunoscute cu o creștere zilnică între 300.000 si 500.000 de amenințări info unice. Este un record absolut în acest moment pe care nu ne-am fi dorit să îl atingem”, a comentat Bogdan Botezatu, director de cercetare, citat de Digi 24.

Pericolul care vizează SUA
Un alt moment cheie asupra căruia se atrage atenția îl reprezintă alegerile prezidențiale care vor avea loc în 2020, în SUA. Aici este de așteptat ca fenomenul de fakenews să ia amploare.

„Practic atacatorii vor folosi o noua tehnologie de deepfakes. Astfel vom putea vedea conținut audio și video ce nu este legitim. În general persoanele care vor fi predispuse la impersonari sunt cele cu amprenta publică mai mare”, a arătat Liviu Arsene, specialist securitate cibernetică.

Discreția și secretul datelor personale sunt termeni care nu se aplică în mediul online. Pe termen lung, cei mai afectați vor fi copiii.

„Din prima zi de naștere internetul cunoaște cum arată, unde s-au născut, cum îi cheamă, cine sunt părinții. Internetul va avea suficient de multe informații despre aceștia încât să le agrege toată viața privată și să le prezică mișcările viitoare cu o acuratețe mult mai mare. În medie, aproape 200 de indivizi își pierd identitatea în fiecare secundă”, a punctat Bogdan Botezatu.

Una dintre recomandările specialiștilor este ca, pe lânga soluțiile de securitate instalate, utilizatorii sa fie atențin cu informațiile pe care le comunică.