Persoanele care suferă de hipertensiune arterială și care iau în mod regulat paracetamol prezintă un risc crescut de boli de inimă și accident vascular cerebral, sugerează un nou studiu.
Cercetătorii spun că pacienții cărora li se prescrie paracetamol, utilizat de obicei pentru dureri cronice, ar trebui să primească cea mai mică doză eficientă și pentru cel mai scurt timp.
Noua cercetare indică faptul că efectul asupra tensiunii arteriale este similar cu antiinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, folosit pentru durere cronică, dar care crește tensiunea arterială și riscul de boli de inimă.Astfel, creșterea tensiunii arteriale ar putea crește și riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral cu aproximativ 20%, spun experții.
Ei sugerează că studiul ar trebui să conducă la o revizuire a prescripțiilor de paracetamol pe termen lung la pacienți – în special la cei cu această afecțiune sau cei cu risc deosebit de boli de inimă sau accident vascular cerebral.
Avertismentul medicilor
„Acest studiu arată clar că paracetamolul – cel mai folosit medicament din lume – crește tensiunea arterială, unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacuri de cord și accident vascular cerebral. Medicii și pacienții împreună ar trebui să ia în considerare riscurile versus beneficiile prescrierii de paracetamol pe termen lung, în special la pacienții cu risc de boli cardiovasculare”, a declarat profesorul James Dear, președintele personal de farmacologie clinică la Universitatea din Edinburgh.
Studiul a constatat că, după ce oamenii au încetat să ia medicamentul, tensiunea arterială a revenit la nivelul la care era la începutul studiului, sugerând că medicamentul a crescut-o.
Ce a pățit bărbatul din Iași care a luat paracetamol și algocalmin timp de un an, ca să nu se îmbolnăvească de Covid
După ce la începutul acestui an, un bărbat din Botoşani a murit încercând să se trateze singur cu paracetamol, un alt caz şocant a apărut în judeţul Neamţ. De această dată, un bărbat de 55 de ani, care a luat zilnic cantităţi mari de paracetamol, şi-a distrus complet rinichii şi are nevoie de urgență de un transplant. Organismul omului a cedat, iar medicii se luptă să-i salveze viaţa.
La jumătatea lunii trecute, pacientul a ajuns în stare critică la Spitalul Judeţean din Piaţa Neamţ. Când au văzut cum arată bolnavul şi cât de mult paracetamol luase, medicii au cerut transferul de urgenţă la urologie la Iaşi.
Nefrologii de acolo au fost şocaţi să afle că bărbatul de 55 de ani îşi administrase singur, timp de un an, Paracetamol şi Algocalmin, de frică să nu ajungă la spital cu forme grave de coronavirus.
Dacă la începutul pandemiei lua câte o pastilă pe zi, într-un final a ajuns să ia mult prea multe. Medicii spun că omul şi-a făcut praf rinichii, iar acum singura lui şansă de supravieţuire este un transplant renal.Dr. Ionuț Nistor, medic urolog la Spitalul „I.C. Parhon Iaşi”: „Funcţia lui renala este sever afectată. Consumul îndelungat de antiinflamatorii şi de antialgice luate preventiv au distrus într-un mod iremediabil rinichii. Din păcate, pentru rinichii pacientului nu se mai poate face nimic pentru a reveni la funcţia normală anterioară”.
Uluitor este că, deşi s-a temut de boală şi a luat pastile după ureche, fără să consulte un medic, acelaşi bărbat refuză, în continuare, să se vaccineze.