Radio Simplu

Au apărut noi scumpiri la alimente în prag de sărbători de iarnă. Prețul la carnea de porc crește din nou și se pare că va continua să crească în perioada care urmează.

Noi scumpiri la alimente! Carnea de porc are un preț mai mare înainte de sărbători
Din păcate preparatele din carne de porc specifice Crăciunului și Anului nou au suferit deja o scumpire de aproximativ 20%, iar creșterea prețurilor ar putea să continue, avertizează cei de la Asociația Română a Cărnii.

Dana Tănase de la ARC a vorbit despre toate aceste scumpirii și despre motivele care duc la majorările de preț chiar la începutul lunii decembrie.

„În clipa în are aducem carne de porc din Uniunea Europeană, dintr-odată preţul este mai mare. Mai intervine şi devalorizarea monedei naţionale şi faptul că UE face un export masiv de carne de porc în Asia, în special în China”, a declarat directoarea asociației, conform zf.ro.„Acesta este factorul care a contribuit ca, la nivel european, de la începutul anului, preţul cărnii de porc să crească cu 30%. Pe lângă creşterea acestui preţ mai intervine şi preţul porcului ca atare. În special purceii graşi au ajuns cam la 50 de euro. Deci s-a majorat şi preţul la nivelul fermelor”, a mai adăugat Dana Tănase.

Se pare că lucrurile stau foarte prost și la capitolul slănină. Acest ingredient este nelipsit din majoritatea preparatelor din carne de porc, așa că o criză pe acest plan duce la scumpiri foarte mari ale tuturor preparatelor. „Pentru a avea un tir de carne sau două trebuie să faci comandă cu două luni de zile înainte. Totodată, s-a configurat şi o aprovizionare dificliă cu slănină, care este atât de necesară procesării produselor din carne”,a mai adăugat Tănase.